Potrivit unui comunicat al CE, sprijinul financiar suplimentar va fi acordat pentru 17 state membre și trei state în curs de aderare: Austria, Belgia, Croația, Cehia, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, România, Spania, Albania, Muntenegru și Serbia.
Finanțarea va sprijini o parte din cheltuielile publice cu echipamentele medicale și individuale de protecție, cu sprijinul de urgență acordat populației și cu măsurile de prevenire, monitorizare și control al răspândirii bolii.
„Fondul de solidaritate al UE este o demonstrație concretă a solidarității europene în acțiune. De la crearea sa, fondul a oferit asistență și ajutor eficace pentru milioane de oameni în perioade dificile. Anul trecut, domeniul de aplicare al fondului a fost extins pentru a acoperi urgențele de sănătate publică de importanță majoră. Acum propunem mobilizarea asistenței financiare atât de necesare în contextul pandemiei de COVID-19. FSUE își îndeplinește din nou misiunea principală”, a declarat Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune și reforme.
Conform CE, pachetul de ajutor propus include, de asemenea, plățile în avans în valoare de 132,7 milioane de euro primite deja de Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Croația, Ungaria și Portugalia.
Contribuția financiară propusă de Comisie trebuie să fie aprobată de Parlamentul European și de Consiliu, iar apoi ajutorul financiar va fi plătit țărilor solicitante.
România ar urma să primească aproape 14 milioane de euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News