Departamentul de Stat este în contact cu familia și a oferit "toată asistența consulară posibilă", a declarat un oficial american, vorbind sub rezerva anonimatului, deoarece problema este considerată sensibilă. Oficialul a refuzat să ofere mai multe detalii despre acest caz "din respect pentru familie în această perioadă dificilă".
Vestea morții a circulat pe scară largă după ce revista Rolling Stone, citând mai multe persoane familiarizate cu circumstanțele morții lui Zabielski, a relatat luni că acesta era un veteran al armatei americane și că a fost ucis de o mină terestră.
The Washington Post nu a putut verifica imediat dosarul său militar.
Încercările de a lua legătura cu familia lui Zabielski au fost nereușite. El era din New York și a locuit acolo în cea mai mare parte a vieții sale, înainte de a se muta în Florida în ultimii ani, se arată în necrologul său. El a lucrat în construcții.
Moartea lui Zabielski a survenit la aproximativ două săptămâni după ce familia veteranului din Corpul de Marină al SUA Willy Joseph Cancel, în vârstă de 22 de ani, a dezvăluit că acesta a fost ucis în timp ce lupta în Ucraina.
Vestea morții lui Zabielski vine după ce s-a raportat că alți doi americani care s-au alăturat efortului de război au dispărut în Ucraina luna aceasta. Alexander J. Drueke, în vârstă de 39 de ani, și Andy Tai Huynh, în vârstă de 27 de ani, ambii din Alabama, au fost văzuți ultima dată în apropierea orașului Harkov din nord-estul țării și se presupune că au fost luați prizonieri de către forțele aliate cu Kremlinul. Drueke este un fost sergent de stat-major al armatei care a servit în Irak și Kuweit, în timp ce Huynh este un fost caporal al pușcașilor marini care a fost desfășurat în Pacific, potrivit dosarelor de serviciu publicate de Pentagon săptămâna trecută.
Putin se declară ''mândru'' de acţiunea armatei ruse în Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat marţi desfăşurarea unor noi sisteme de rachete, respectiv rachetele intercontinentale Sarmat şi cele antiaeriene S-500, şi a promis consolidarea armatei cu noi sisteme de armament, declarându-se totodată ''mândru'' de acţiunea soldaţilor ruşi în Ucraina, relatează agenţiile DPA şi AFP.
''Suntem mândri că în cursul operaţiunii militare speciale combatanţii noştri acţionează cu curaj, profesionalism, ca adevăraţi eroi'', a spus preşedintele rus, folosind expresia autorizată în Rusia pentru a descrie agresiunea acesteia contra Ucrainei.
El a vorbit în faţa unor tineri absolvenţi ai academiilor militare ruse şi ofiţerilor superiori din armată.
Făcând referire la sancţiunile occidentale împotriva Rusiei, Putin a susţinut că ''ele vor fi, este sigur, surmontate''.
Iar ''în faţa noilor ameninţări şi riscuri, ne vom dezvolta şi consolida în continuare forţele armate'', a promis el, confirmând că anul acesta va intra în dotarea armatei ruse cea mai recentă rachetă intercontinentală concepută de Rusia, racheta Sarmat, care poate fi echipată cu mai mult de 10 focoase nucleare.
''În plus faţă de armele deja testate pe câmpul de luptă, au sosit primele sisteme antiaeriene S-500, care nu au egal nicăieri în lume'', a mai spus liderul de la Kremlin. Acesta este cel mai modern sistem antiaerian al Rusiei. Rachetele S-500 au o rază de acţiune de până la 600 de kilometri şi, conform armatei ruse, poate doborî inclusiv sateliţi şi arme hipersonice.
Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei, susţinând că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News