Regele a comunicat "decizia sa de a-l propune pe domnul Alberto Nunez Feijoo drept candidat la preşedinţia guvernului", a declarat într-o conferinţă de presă socialista Francina Armengol, noua preşedintă a Congresului Deputaţilor, reînnoit în urma alegerilor din 23 iulie.
Filip al VI-lea, care a demarat aceste consultări luni, l-a primit marţi dimineaţa pe liderul partidului de extremă dreapta Vox, apoi pe Sanchez, înainte de a discuta după-amiaza cu Feijoo, liderul Partidului Popular (dreapta).
Alegerile legislative anticipate din 23 iulie s-au încheiat fără un câştigător clar. Partidul Popular (PP), condus de conservatorul Alberto Núnez Feijóo, a ieşit pe prima poziţie, câştigând 136 de locuri dintr-un total de 350 în legislativ, dar rămâne departe de majoritatea absolută de 176 de parlamentari, chiar şi cu sprijinul celor 33 de parlamentari ai partidului de extremă dreapta Vox, singurul său aliat potenţial.
Situația politică din Spania
Alegerile legislative anticipate din 23 iulie s-au încheiat fără un câştigător clar. Partidul Popular (PP) de dreapta a obţinut primul loc şi 137 de mandate parlamentare, departe de majoritatea de 176 de mandate. Socialiştii lui Sanchez, deşi aflaţi pe locul al doilea, cu 121 de mandate, au totuşi mai multe şanse de a forma guvernul, întrucât micile partide regionale, în special basce şi catalane, ar putea înclina mai degrabă către o susţinere a socialiştilor în faţa popularilor, care pot conta doar pe sprijinul partidului de extremă-dreaptă Vox, a treia forţă politică, cu 33 de mandate parlamentare, dar insuficiente pentru o majoritate de dreapta.
Pedro Sanchez, care a preluat prima dată postul de premier în anul 2018, conduce de la începutul lui 2020 o coaliţie minoritară împreună cu extrema stângă Podemos. El nu a precizat miercuri cine ar urma să facă parte dintr-o viitoare coaliţie de stânga, dar a spus anterior că intenţionează să se alieze cu formaţiunea Sumar, care înglobează Podemos.
Formaţiunile PSOE şi Sumar au împreună 152 de mandate parlamentare, astfel că pentru o majoritate simplă (pentru învestirea guvernului nu este necesară majoritatea absolută) ar mai avea nevoie de cele 7 voturi ale formaţiunii separatiste catalane ERC şi de alte 7 ale partidului catalan mai radical "Junts per Catalunya" ('Împreună pentru Catalonia' - JxCat), partidul lui Carles Puigdemont, fostul lider separatist care a condus în 2017 tentativa eşuată de secesiune a Cataloniei şi acum se află în Belgia în exil autoimpus pentru a nu ajunge pe mâna justiţiei spaniole.
În timp ce partidul ERC a dat de înţeles că ar fi dispus să ajungă la un acord cu Sanchez, JxCat îşi menţine cererile de organizare a unui referendum pentru independenţa Cataloniei şi de amnistiere a tuturor politicienilor separatişti acuzaţi sau deja condamnaţi pentru tentativa de secesiune din 2017, inclusiv a lui Puigdemont.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News