"Nu avem nimic împotriva consultării românilor prin referendum. Suntem împotrivă ca domnul Iohannis să ne ia pe toţi de fraieri. Referendumul preşedintelui va afecta grav alegerile pentru Parlamentul European - cele mai importante din istoria UE - şi va produce dispute de nedescris la nivelul societăţii prin felul vag şi inabil - ca să nu spunem mai mult - în care sunt înfăţişate alegătorilor problemele abordate. (...) În primul rând, avem de-a face nu cu două, ci cu trei problematici distincte, două fiind înghesuite, şmechereşte, într-o singură întrebare. Cum ar trebui să procedeze cetăţenii care sunt de acord, să zicem, cu interzicerea OUG pe Justiţie, dar nu şi cu extinderea dreptului de a ataca OUG-urile?", se arată într-un mesaj postat, joi, pe pagina de Facebook a ALDE.
Iohannis recurge la practici interzise
Potrivit ALDE, "distincţia e imposibilă, pentru că Iohannis recurge la o practică interzisă de Comisia de la Veneţia în ce priveşte bunele practici în materie de referendumuri".
"Comisia avertizează, astfel, asupra necesarei unităţi de formă a întrebării: aceeaşi întrebare nu trebuie să combine o propunere de amendament redactată în termeni specifici cu o propunere formulată general sau cu o chestiune de principiu. Or, a doua întrebare exact asta face, sărind de la o primă parte extrem de concretă la o a doua difuză, nefiind clar care ar trebui să fie instituţiile ce ar căpăta drept de contestare a OUG-urilor şi nici dacă e vorba doar de contestarea OUG-urilor pe teme de justiţie ori a oricărei OUG? De asemenea, Comisia mai recomandă unitate de conţinut, astfel încât să se garanteze libertatea de vot a alegătorului, care nu trebuie chemat să accepte sau să respingă în bloc dispoziţii fără legătură între ele. Din nou, o recomandare pe care a doua întrebare prezidenţială o încalcă grosolan", se menţionează în mesajul ALDE.
Referindu-se la interzicerea graţierilor şi a amnistierii persoanelor condamnate pentru corupţie, ALDE arată că prin acest aspect "s-ar putea crea o problemă delicată în cazul în care o asemenea persoană s-ar confrunta cu situaţii excepţionale, cum ar fi o boală gravă în stadiu terminal, copii rămaşi fără sprijin etc, ceea ce contrazice însăşi raţiunea de a exista a procedurii de iertare, aşa cum a fost ea reglementată din cele mai vechi timpuri".
"Ar însemna, de asemenea, o ierarhizare stranie a infracţiunilor, punând actele de corupţie deasupra crimei, spre exemplu, care ar putea face, pe mai departe, obiectul graţierii", se mai arată în mesaj.
Vor fi două buletine de vot
ALDE aminteşte că Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că fiind două întrebări, vor fi două buletine de vot la referendum.
"Ce se întâmplă dacă una dintre întrebări este aprobată de români, iar alta nu? Ce se întâmplă dacă la una dintre întrebări prezenţa o validează, iar pe a doua nu? Este validat referendumul? Câte referendumuri sunt de fapt? Unul? Două? În fine, o ultimă observaţie ar fi că parazitarea temei alegerilor pentru Parlamentul European cu altele, multiple şi total diferite, nu va fi deloc în măsură să stimuleze procesul electoral, ci dimpotrivă. Campaniile electorale se vor suprapune, derutând cetăţeanul, fără a mai vorbi de procedurile tehnice, care vor impune trei buletine distincte de vot. Pentru noi e clar că această improvizaţie de referendum nu este decât o nouă dovadă că dl Iohannis nu a înţeles nici în al doisprezecelea ceas care este rolul unui preşedinte. Îi mai spunem o dată, poate înţelege pentru ultimele 6 luni de mandat: rolul unui preşedinte este de a uni, şi nu de a dezbina! De a clădi, şi nu de a dărâma!", se continuă mesajul ALDE.
Potrivit sursei citate, e posibil "ca preşedintele să sconteze pe zăpăcirea alegătorilor şi înălţarea unei perdele de fum pentru ca românii să nu observe absenţa mesajelor politice reale ale partidului său de suflet, PNL, şi felul în care opoziţia compensează penuria de idei şi soluţii prin declaraţii agresive şi acuzaţii complet lipsite de consistenţă".
"Şi mai speră preşedintele că, prin convocarea referendumului în paralel cu alegerile, va purcede alături de Rareş Bogdan şi Ludovic Orban să bată ţara-n lung şi în lat, doar-doar le-o mai sălta procentele. Adică, o altă practică interzisă de Comisia de la Veneţia, care cere autorităţilor publice să rămână neutre în campania pentru referendum şi le interzice să cheltuie fonduri publice în acest sens. Iar la întrebarea dacă preşedintele va folosi banii publici ai Administraţiei Prezidenţiale pentru a face campanie alături de PNL nu ne trebuie un referendum naţional pentru a şti dinainte răspunsul", se încheie mesajul ALDE.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News