Coaliția de dreapta condusă de partidul extremist postfascist Fratelli d’Italia (Frații Italiei – FdI) are prima șansă la victorie în alegerile legislative anticipate de duminică, pe fondul dezacordurilor și dezorganizării din tabăra de centru-stânga. Lidera FdI Giorgia Meloni, singurul partid parlamentar aflat acum în opoziție la Roma, pare a fi cea care a câștigat inimile multor alegători, într-o perioadă dificilă pentru mulți italieni care se plâng de costurile tot mai mari ale energiei, ale cumpărăturilor de zi cu zi, inclusiv de prețul exagerat al obișnuitului lor espresso.
Și în vreme ce FdI ar deveni primul partid al dreptei extreme ajuns la conducerea Executivului italian după Benito Mussolini, mai exact la vreo sută de ani după dictatorul fascist, Meloni asigură că guvernarea ei va fi una conservatoare, pragmatică, europeană și pro-atlantică.
Discursul ei nu i-a convins pe opozanții politici, dar unii comentatori cred că Meloni va merge într-adevăr pe cartea pragmatismului, alegând ca partidul ei să devină principalul reprezentant al dreptei în Italia. Suficiente întrebări deschise rămân valabile însă atunci când vine vorba despre dimensiunea victoriei dreptei și despre direcția și stabilitatea unei viitoare coaliții în care Meloni va trebui să negocieze cu principalul rival Matteo Salvini, șeful Ligii, și cu nemuritorul Silvio Berlusconi, liderul celui Forza Italia.
Cât de mare va fi victoria dreptei și ce surprize ar putea oferi sudul
„Cel mai probabil scenariu de duminică este cel al unei victorii a blocului de dreapta, cu o majoritate confortabilă”, spune pentru Libertatea profesorul de științe politice Lorenzo De Sio, de la Universitatea Luiss din Roma.
Într-adevăr, ultimele sondaje au sugerat că blocul dreptei ar putea aduna în jur de 47% din voturi, în vreme ce coaliția condusă de principalul partid de centru-stânga este creditată cu 28% din voturi, Mișcarea 5 Stele (M5S) – aproape 14%, iar alianța centristă cu 5,5%.
„O surpriză posibilă ar putea apărea dacă M5S ar obține rezultate bune în sud, ceea ce ar putea redeschide parțial competiția pentru circumscripțiile uninominale”, explică De Sio, cu referire la partidul populist anti-sistem care a câștigat precedentele alegeri, numai pentru a se prăbuși în sondaje, o erodare cauzată de dezamăgirea alegătorilor. Sistemul electoral italian este unul complex, în care aproape două treimi dintre parlamentari sunt aleși prin reprezentare proporțională, iar o treime în circumscipții uninominale.
Actualele estimări spun că cele mai multe mandate alocate în circumscripțiile uninominale, în jur de 80%, ar merge la dreapta.
„Dacă M5S obține rezultate bune în sud, s-ar putea ca această cursă să fie mai competitivă. Ceea ce ar putea reduce majoritatea dreptei”, spune De Sio.
În Sudul mai sărac, una dintre principalele bătălii se duce pe tema „venitului cetățenesc”, o sumă de 700 de euro acordată gospodăriilor care trăiesc în sărăcie, principala politică promovată de M5S în timpul guvernării.
În jur de trei milioane de italieni beneficiază de acest venit, 70% dintre ei din sud, iar mulți analiști spun că politica oferă o plasă de protecție importantă pentru multe familii.
În vreme ce FdI și Liga au propus renunțarea la această politică, sau în cel mai bun caz reformarea ei, M5S a făcut campanie promițând să o apere, motiv pentru care gruparea se află în fruntea sondajelor de opinie realizate printre alegătorii din sud.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News