Alegeri în Olanda cu miză pentru România. Mark Rutte, schimbat din funcția de premier după 13 ani 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Miercuri, 22 noiembrie, au loc alegeri în Olanda, o țară care de-a lungul timpului nu a fost mereu prietena României atunci când a fost vorba despre susținerea candidaturii la Schengen. Olanda a votat în final pentru aderarea României, dar a ales să se poziționeze contra Bulgariei, așadar votul ca valoare juridică a fost unul negativ, pentru că cele două țări nu pot fi votate separat, ci doar la pachet. Situația controversată a Olandei a fost "salvată" de Austria care a decis să voteze împotriva țării noastre și astfel a fost evitată o situație mai rar întâlnită în astfel de cazuri. 

Olandezii vor alege un nou parlament pe 22 noiembrie, în cadrul unor alegeri care vor aduce Țărilor de Jos un nou premier de peste un deceniu de "domnie" a lui Mark Rutte. 
DE CE S-A CONVOCAT ACESTE ALEGERI?

Guvernul de centru-dreapta al prim-ministrului în exercițiu Mark Rutte s-a prăbușit în iulie din cauza divergențelor privind modul de reducere a fluxului de solicitanți de azil care intră în țară. Rutte, cel mai longeviv prim-ministru al țării, și-a pierdut popularitatea și a promis că nu va mai candida, relatează Reuters.

CARE SUNT PROBLEMELE CHEIE DE ALEGATOR?

Campania olandeză s-a concentrat pe trei probleme: imigrația, standardele de viață și schimbările climatice.

Cu șomajul sub 4%, problemele sociale cheie includ deficitul de locuințe, eșecurile sistemului de sănătate și resentimentele față de faptul că diferența dintre bogați și săraci a crescut în societatea olandeză cunoscută altă dată drept egalitaristă.

Imigrația a fost o problemă în Țările de Jos de la începutul anilor 2000, iar restricționarea solicitanților de azil și a migranților de muncă rămân teme importante.

Alegătorii motivați de criza climatică spun că țara trebuie să accelereze investițiile în infrastructura verde și să pună capăt subvențiilor de care beneficiază companiile de combustibili fosili.

CE SCHIMBĂRI AR PUTEA ADUCE UN NOU GUVERN OLANDAZ?

Majoritatea alegătorilor susțin partidele de dreapta, dar niciun partid nu este pe cale să obțină mai mult de 20% din voturi. Asta înseamnă că urmează discuții dificile și posibile compromisuri pentru formarea unui guvern. 

O coaliție dură de dreapta ar putea aproba construirea de noi centrale nucleare, precum și noi strategii de restricționare a imigrației și modificarea planurilor în privința fermelor de animale și a îngrășămintelor, cărora fermierii se opun ferm.

Partidele conservatoare nu au exclus să caute derogări de la regulile Uniunii Europene pentru a atinge aceste obiective.

O coaliție mai centristă ar continua probabil dezvoltarea în curs a energiei regenerabile, în special investiții în parcuri eoliene din Marea Nordului, prospecțiuni pentru zăcăminte de gaze naturale, va continua planurile de reducere a fermelor de animale și ar crește cheltuielile sociale, inclusiv o mărire a salariului minim.

Toate partidele spun că vor să abordeze lipsa acută de locuințe.



Cine îl va înlocui pe Mark Rutte în Olanda?



Există patru candidați care au o șansă să-l înlocuiască pe Rutte: 

1. Dilan Yesilgoz, care conduce partidul conservator VVD al lui Rutte, ea însăși o imigrantă turcă care ar putea fi prima femeie prim-ministru din Țările de Jos.

2. Frans Timmermans, fostul șef al UE pentru climă, care conduce o coaliție formată din Partideul Laburist și Stânga Verde.

3. Pieter Omtzigt, un fost creștin-democrat care și-a lansat propriul partid anti sistem numit „Noul Contract Social”,  concentrat pe reforma sistemului politic olandez.

4. Geert Wilders, politicianul cunoscut drept anti-islam, care și-a poziționat partidul "Libertatea" ca fiind mai moderat în ultima vreme, în speranța de a intra la guvernare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel