Secțiile de votare din România s-au deschis la ora 7:00, iar peste 18 milioane de alegători sunt așteptați să-și exercite dreptul constituțional în cele aproape 19.000 de secții organizate pe întreg teritoriul țării.
Update, ora 12:00: Prezenţa la vot la ora 12:00 este de 17,61 %. Total votanți: 3.170.975. Până la acestă oră, 243.904 de români au votat în străinătate
Update, ora 11:55: Diana Şoşoacă: "Îmi doresc o Românie în care ziua României să fie respectată, nu să se pună alegeri care să anuleze de fapt tot ceea ce înseamnă Ziua Naţională. Actuala putere ne-a arătat că Ziua Naţională a României nu există pentru ei. De aceea, România trebuie să se schimbe, în primul rând lumea trebuie să iasă la vot, masiv"
Update, ora 11:40: Traian Băsescu a votat.
"Am votat cu speranţa schimbării democratice şi a consolidării a ceea ce avem până acum, pentru că avem încă de consolidat şi în zona democraţiei, şi în zona economiei, şi în zona socială. La mulţi ani, România! E foarte important să iasă la vot. Eu i-am îndemnat şi pe Facebook să vină să-şi exercite dreptul suveran de a-şi alege conducătorii, să aleagă conducători care vor să menţină cursul actual al României, nu d-ăştia care vor să-l întoarcă cu o sută de ani înapoi", a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu.
Update, ora 11: Dan Barna de la USR: "Am votat în această dimineaţă cu încredere în înţelepciunea poporului român, că drumul spre Europa, drumul spre modernitate va continua, că nu ne oprim, că nu începem să fugim în direcţia cealaltă, pentru că, deşi credeam că evenimentele istorice în care se schimbă realităţi şi se dau peste cap voturile ale oamenilor sunt doar în cărţile de istorie, vedem în aceste zile că fiecare dintre noi, astăzi, facem din nou un moment pe care nepoţii şi strănepoţii noştri îl vor citi în cartea de istorie."
Marius Budăi (PSD): "Din punctul meu de vedere, suntem într-un risc major de haos, un risc major al apariţiei a unei inflaţii galopante, într-un cuvânt: într-un risc major de dezechilibru economic. Cu aceste lucruri am venit în minte în secţia de votare şi m-am gândit foarte bine de ce avem nevoie. Şi avem nevoie de echilibru, avem nevoie de echilibru în viitoarea conducere a parlamentului, avem nevoie de echilibru în viitoarea conducere a Guvernului şi avem nevoie de stabilitate."
Robert Sighiartău (PNL): "Vreau să îi rog pe toţi bistriţenii să meargă la vot, să voteze pentru oamenii politici pe care îi cunosc, care luptă pentru generaţiile care vin, pentru copiii noştri, care sunt oneşti, cinstiţi şi care fac treabă în Parlamentul României. Este un vot important pentru România, pentru direcţia României, pentru tot ceea ce se va întâmpla în următorii patru ani de zile."
Update, ora 10:40: Cseke Attila, liderul UDMR Bihor și candidat pentru Senat pe prima poziție, a declarat duminică, după vot, că rațiunea este mai necesară ca niciodată.
"Raţiunea e mai importantă decât oricând. Parcursul european al ţării şi reprezentarea dezvoltării comunităţilor locale bihorene trebuie menţinute şi continuate. Îndemn alegătorii să voteze ca raţiunea să câştige", a spus Cseke Attila după vot.
Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, a votat astăzi și a declarat:
"Astăzi, sigur că am votat pentru a garanta forţa democraţiei, pentru a duce România pe calea dreaptă, am votat pentru libertate, am votat pentru o Românie în NATO, în Uniunea Europeană, o Românie patria fiecărui cetăţean al său, o Românie în care să se pună punct democraţiei originale de tip iliescian şi capitalismului de cumetrie, care a fost benefic numai pentru unii, să se pună punct parodiei de democraţie care a existat până acum, să asigurăm o democraţie autentică, să întoarcem instituţiile statului cu faţa către cetăţeni"
Update, ora 10:00: La ora 10.00, prezenţa la urne a ajuns la 8,00 %. Total votanți. 1.441.104.
Update, ora 9:35: Peste un milion de români au votat la alegerile parlamentare
Până la această oră, 1.029.114 români au votat la alegerile parlamentare, dintre care mai mult de 170.000 în străinătate. Pe lângă aceștia, 4.343 de români au votat prin corespondență. Prezența totală la vot este de 5,71%, conform datelor furnizate de AEP.
Update, ora 9:15: A votat Marcel Ciolacu. "Românii au de ales între stabilitate şi haos, între dezvoltare şi o lipsă a fondurilor pentru pensii şi salarii. E o zi foarte importantă pentru noi, românii, să ne continuăm drumul european", a declarat premierul Ciolacu.
Update, ora 9:00: Elena Lasconi a vota la Câmpulung Muscel și Emil Boc la Cluj. De asemenea, președintele Klaus Iohannis a votat tot în jurul acestei ore la alegerile parlamentare.
„Este un vot foarte important, pentru că în Parlament se votează legile din România, se votează Guvernul. Este foarte important de știut cum să ne poziționăm când venim la vot. Românii au ales calea euro-atlantică și au ales-o bine. Suntem bine integrați în UE, bine poziționați și foarte respectați în NATO. Ca să rămână așa, trebuie să votăm așa. În concluzie, poftiți la vot, eu am votat pentru o Românie europeană. Vă mulțumesc, vă urez încă o dată La mulți ani”, a transmis Klaus Iohannis
Update, ora 8.35: Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a votat. "Aceste alegeri decid cum va arăta România în următorii patru ani. Să se informeze şi să iasă la vot", a declarat edilul când a fost întrebat despre mesajul său pentru români.
Update, ora 8:30: Prezența la urne a crescut la 3,2%. Până la acest moment, 576.612 români au votat atât în țară, cât și în diaspora.
Update, ora 8:00: Liderii politici s-au prezentat la urne
La ora 8:00, prezența la vot la nivel național și în diaspora era de 2,34%, cu un total de 421.708 voturi exprimate. Dintre acestea, 250.694 provin din țară și 171.014 din diaspora. Este o creștere semnificativă comparativ cu alegerile anterioare, marcând interesul crescut pentru aceste alegeri.
Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, și candidatul independent la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, și-au exprimat deja votul.
„Îi îndemn pe toţi românii să se ducă la vot pentru că fiecare vot astăzi are o mare importanţă. Astăzi votăm nu doar pentru ţara noastră, ci votăm şi oameni şi partide. Am votat atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat cu oameni pe care îi recunoşti nu după vorbele lor, ci după faptele lor. Am votat pentru valorile noastre, pentru familie, pentru comunitate şi pentru ţară. Indiferent care sunt opţiunile dumneavoastră, vă rog să vă prezentaţi la vot, dar după aceea, începând de mâine, trebuie să ne respectăm unii pe alţii şi să fim uniţi în spiritul Zilei Naţionale”, a transmis Ilie Bolojan.
„Am votat pentru respect, pentru responsabilitate politică totală, dedicată neamului românesc. Am votat pentru România, alături de România, întotdeauna pentru România”, a declarat Călin Georgescu pentru News.ro.
În diaspora, până la această oră, au fost înregistrate 170.000 de voturi, o cifră aproape dublă față de cea din 2020, când, la aceeași oră, se înregistrau doar 98.500 de voturi.
Update, ora 7:15: Apel la responsabilitate
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), a transmis un apel la responsabilitate către organizatorii scrutinului. AEP le amintește candidaților și partidelor să respecte legile în vigoare, să renunțe la orice formă de propagandă electorală în ziua votului și să contribuie la desfășurarea procesului electoral în condiții optime, astfel încât acesta să reflecte pe deplin așteptările democratice ale cetățenilor.
Update, ora 7:05: Primii lideri politici au votat
Printre primii care s-au prezentat la urne sunt George Simion, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), și Nicolae Ciucă, membru marcant al Partidului Național Liberal (PNL).
Cine candidează la alegerile parlamentare 2024
Un număr impresionant de 31 de partide și alianțe, alături de 19 organizații ale minorităților naționale, participă la scrutinul din acest an. Peste 8.000 de candidați se luptă pentru cele peste 400 de locuri din Parlamentul României. Dintre aceștia, cei mai mulți candidați provin de la:
PSD: 639 candidați (223 la Senat, 416 la Camera Deputaților)
S.O.S. România: 636 candidați
PNL: 630 candidați
AUR: 621 candidați
Forța Dreptei: 619 candidați
UDMR - 596 (211 la Senat, 385 la Camera Deputaţilor)
USR: 589 candidați
Printre candidații notabili se numără lideri politici consacrați, dar și nume noi care încearcă să aducă o perspectivă proaspătă în politica românească.
Partidul Reînnoim Proiectul European al României - 273
Partidul Patrioţii Poporului Român - 172
Partidul Oamenilor Tineri - 149
Partidul Ecologist Român - 128
Partidul Sănătate Educaţie Natură Sustenabilitate - 100
Votul în diaspora: Implicare crescută
Secțiile de votare din diaspora au fost deschise încă de sâmbătă, 30 noiembrie. Până duminică dimineață, peste 170.000 de români din afara granițelor și-au exprimat opțiunile electorale, depășind semnificativ participarea din 2020. Cele mai multe voturi au fost înregistrate în Italia, Spania, Germania și Regatul Unit.
Regulile votului: Cine poate vota
Conform legislației electorale, pot vota toți cetățenii români care au împlinit 18 ani, cu excepția persoanelor declarate incapabile prin hotărâre judecătorească. Alegătorii își pot exercita dreptul de vot doar la secțiile de votare unde sunt arondați, pe baza actelor de identitate valabile: carte de identitate, buletin, pașaport sau carnet de serviciu militar.
Programul votării
Secțiile de votare vor fi deschise până la ora 21:00. Alegătorii care se află la coadă la ora închiderii își pot exprima votul până cel târziu la ora 23:59. Este important ca toți cetățenii să respecte ordinea și regulile stabilite pentru buna desfășurare a scrutinului.
Alegerile parlamentare din 2024 vin într-un moment crucial pentru România, marcând 35 de ani de la Revoluția din 1989. Deși țara se confruntă cu provocări economice și sociale, participarea activă a cetățenilor poate contribui la formarea unui Parlament capabil să răspundă acestor nevoi.
Ziua de 1 decembrie 2024 se anunță a fi una de referință pentru democrația românească. Până la această oră, participarea la vot demonstrează o creștere a interesului cetățenilor față de alegerile legislative. Următoarele actualizări vor reflecta evoluția prezenței la vot și impactul deciziilor politice asupra viitorului țării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News