Alegeri Parlamentare în Italia: Prezenţă scăzută la vot până la ora prânzului

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Mai puţin de 20% dintre alegătorii italieni eligibili au votat în primele ore ale scrutinului parlamentar de duminică, într-o zi ce pare a avea şanse mari să devină un record negativ de participare, relatează dpa.

Urnele s-au deschis la ora locală 07.00 (05.00 GMT). La ora locală 12.00, prezenţa la vot era de 19%, în scădere faţă de alegerile din 2018, la care s-a înregistrat cea mai scăzută prezenţă de după Al Doilea Război Mondial, cu o participare generală de 73%, potrivit Ministerului de Interne de la Roma.

Alegerile de duminică ar putea înregistra o prezenţă chiar mai scăzută, experţii prognozând o participare la vot de sub 70%. Circa 51,5 milioane de persoane sunt eligibile să voteze în alegerile parlamentare, urnele închizându-se la ora locală 23.00.

Se anticipează ca alianţa de dreapta condusă de Giorgia Meloni şi formaţiunea sa naţionalistă Fraţii Italiei (FdI) să câştige scrutinul şi chiar să obţină majoritate absolută în parlament, potrivit sondajelor de opinie, ceea ce înseamnă că Meloni are şanse mari de a deveni prima femeie prim-ministru din istoria ţării, transmite Agerpres.

 

Alegeri în Italia: Un partid extremist postfascist, prima șansă la victorie, cu multe necunoscute. Ce înseamnă asta pentru Italia și UE

 

Coaliția de dreapta condusă de partidul extremist postfascist Fratelli d’Italia (Frații Italiei – FdI) are prima șansă la victorie în alegerile legislative anticipate de duminică, pe fondul dezacordurilor și dezorganizării din tabăra de centru-stânga. Lidera FdI Giorgia Meloni, singurul partid parlamentar aflat acum în opoziție la Roma, pare a fi cea care a câștigat inimile multor alegători, într-o perioadă dificilă pentru mulți italieni care se plâng de costurile tot mai mari ale energiei, ale cumpărăturilor de zi cu zi, inclusiv de prețul exagerat al obișnuitului lor espresso.

Și în vreme ce FdI ar deveni primul partid al dreptei extreme ajuns la conducerea Executivului italian după Benito Mussolini, mai exact la vreo sută de ani după dictatorul fascist, Meloni asigură că guvernarea ei va fi una conservatoare, pragmatică, europeană și pro-atlantică.

Discursul ei nu i-a convins pe opozanții politici, dar unii comentatori cred că Meloni va merge într-adevăr pe cartea pragmatismului, alegând ca partidul ei să devină principalul reprezentant al dreptei în Italia. Suficiente întrebări deschise rămân valabile însă atunci când vine vorba despre dimensiunea victoriei dreptei și despre direcția și stabilitatea unei viitoare coaliții în care Meloni va trebui să negocieze cu principalul rival Matteo Salvini, șeful Ligii, și cu nemuritorul Silvio Berlusconi, liderul celui Forza Italia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel