Alegeri regionale în Germania. Extrema dreaptă ar putea câștiga primul land în est

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Germanii votează duminică în două state din estul țării, AfD, formațiune de extremă dreapta, fiind pe cale să câștige pentru prima dată alegerile regionale. Coaliția cancelarului Olaf Scholz este în corzi, cu doar un an înainte de alegerile federale.

Alternativa pentru Germania (AfD) se află pe primul loc cu 30% în Turingia și este la egalitate cu conservatorii în Saxonia cu 30-32%. O victorie ar marca prima dată de la al Doilea Război Mondial când un partid de extremă dreapta are cele mai multe locuri în parlamentul unui land german, transmite Reuters.

Este puțin probabil ca partidul, înființat în urmă cu 11 ani, să poată forma un guvern de land chiar și în cazul unei victorii, deoarece sondajele nu îi oferă o majoritate, iar alte partide refuză să colaboreze cu el.

Dar un scor puternic pentru AfD și un alt partid populist, nou-creata Alianță Sahra Wagenknecht (BSW), numită după fondatorul său, un fost comunist, ar complica formarea unei coaliții.

"Sper doar să obținem la final o coaliție democratică și nu de dreapta", a declarat Naila Kiesel după ce și-a exprimat votul în orașul Jena din Turingia.

Urnele se închid la ora 18.00 (1600 GMT), când vor fi publicate primele sondaje la ieșirea de la urne.

Alegerile se desfășoară în Turingia, Saxonia.

Atât AfD, cât și BSW sunt partide anti-migrație și eurosceptice

 

Atât AfD, cât și BSW sunt anti-migrație, eurosceptice, favorabile Rusiei și sunt deosebit de puternice în estul Germaniei, unde îngrijorările legate de criza costului vieții, războiul din Ucraina și imigrația sunt profunde.

În urmă cu 10 zile, în orașul Solingen din vestul Germaniei, a avut loc o înjunghiere mortală legată de Statul Islamic, ceea ce a alimentat îngrijorările cu privire la imigrație în special și criticile cu privire la modul în care guvernul gestionează problema.

„Libertățile noastre sunt din ce în ce mai restrânse pentru că sunt lăsați să intre în țară oameni care nu se potrivesc”, a declarat joi liderul AfD din Turingia, Bjoern Hoecke, la un eveniment de campanie în Nordhausen.

Fostul profesor de istorie este o figură polarizantă care a numit memorialul din Berlin dedicat Holocaustului evreilor din Europa de către Germania nazistă un „monument al rușinii” și a fost condamnat la începutul acestui an pentru utilizarea unui slogan nazist la un miting al partidului.

Cutremur politic în Germania

 

Nemulțumirea față de guvernul federal provine parțial din faptul că este o coaliție ideologic eterogenă, afectată de lupte interne. O înfrângere în est nu va face decât să exacerbeze aceste tensiuni, spun analiștii.

„Alegerile de stat... au potențialul de a declanșa un cutremur la Berlin”, a declarat Wagenknecht joi la un miting de campanie în Erfurt, capitala landului Turingia.

Analiștii politici spun că este puțin probabil ca coaliția lui Scholz să se dizolve înainte de următoarele alegeri federale din septembrie 2025, deoarece niciunul dintre parteneri nu se așteaptă în prezent la un rezultat bun.

BSW, care se definește ca fiind conservator din punct de vedere social și de stânga din punct de vedere economic, a înregistrat o ascensiune stelară de la crearea sa în ianuarie, reprezentând o amenințare deosebită la adresa social-democraților de centru-stânga ai lui Scholz.

Se așteaptă ca partidul să câștige până la 12-20% duminică, ceea ce l-ar putea plasa în poziția de kingmaker în ambele state. Opiniile sale în materie de politică externă l-ar face un partener puțin probabil pentru oricare dintre partidele principale la nivel național.

Se așteaptă ca AfD și BSW să obțină împreună aproximativ 40-50% din voturi în cele două state, față de 23-27,5% la nivel național, ceea ce evidențiază clivajul continuu dintre est și vest la mai bine de 30 de ani de la reunificare.

Apartenența la un partid este mai scăzută în est, în timp ce afinitatea cu Rusia și scepticismul față de structurile democratice ale Germaniei sunt mai mari.

Reducerea diferențelor economice cu Occidentul și o serie recentă de investiții de multe miliarde de euro în sectoare precum fabricarea de cipuri și industria automobilelor electrice nu au reușit să bucure localnicii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel