Alegeri SUA 2024: Donald Trump, aproape de revenirea la Casa Albă. Kamala Harris, în dificultate

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Alegeri SUA 2024: Donald Trump, aproape de revenirea la Casa Albă. Kamala Harris, în dificultate
Alegeri SUA 2024: Donald Trump, aproape de revenirea la Casa Albă. Kamala Harris, în dificultate

Milioane de americani au votat în alegerile prezidențiale din SUA pentru a-și desemna viitorul președinte, membrii Congresului și oficialii locali.

În această cursă prezidențială strânsă, Donald Trump, fostul președinte republican, se află în frunte, având 246 de voturi în Colegiul Electoral și 51,2% din votul popular (65.291.345 voturi), față de candidata democrată Kamala Harris, cu 187 de voturi electorale și 47,2% din voturile exprimate (60.171.497 voturi), conform BBC.

 

Update 08:30 - Trump în avantaj, Harris pe marginea prăpastiei

 

Conform ultimelor actualizări, Donald Trump a câștigat statele Georgia și Carolina de Nord, două câmpuri de luptă importante care l-au adus mai aproape de pragul de 270 de voturi necesare pentru victorie. Analizele politice indică faptul că Pennsylvania, un alt stat cheie, ar putea deveni decisiv în această cursă. Cu doar câteva ore în urmă, Harris spera la o schimbare, însă rămâne condusă în statele esențiale - Pennsylvania, Wisconsin și Michigan - care ar putea asigura realegerea lui Trump.

 

Update 07:21 - Harris câștigă în Hawaii, dar mai pierde teren în statele cheie

 

În ciuda unei victorii recente în Hawaii și New Mexico, unde a adăugat câteva voturi la Colegiul Electoral, Kamala Harris are nevoie de câștiguri semnificative în statele cu o pondere mare de voturi electorale.

O altă victorie parțială a venit prin câștigarea unui district din Nebraska, ceea ce i-a adus un vot suplimentar. Cu toate acestea, avansul lui Trump în celelalte state-cheie face ca victoria sa să fie tot mai probabilă.

 

Update 06:47 - Proiecție în Carolina de Nord

 

Carolina de Nord, considerată unul dintre cele mai disputate state, a fost adjudecată de Trump, conform proiecțiilor NBC News. Această victorie înseamnă o consolidare a poziției sale și pune presiune asupra taberei democrate, care acum este nevoită să învingă în Pennsylvania și alte state cruciale pentru a mai avea o șansă de a atinge pragul de 270 de voturi în Colegiul Electoral.

 

2. Foto: Capt... (sua_56615100.png)

 

Situația incertă în câmpurile de luptă cheie

 

În acest moment, toate statele-câmp de luptă au închis urnele, iar numărătoarea voturilor se desfășoară sub un control strict. Printre acestea, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Arizona și Nevada sunt monitorizate îndeaproape, deoarece rezultatele din aceste state ar putea înclina balanța finală. Proiecțiile arată că Trump se află momentan în frunte în mai multe dintre acestea, dar prezența ridicată la vot, mai ales în rândul voturilor anticipate și prin corespondență, ar putea întârzia rezultatele finale.

Procesul de numărare continuă

State precum Pennsylvania și Michigan au raportat un volum semnificativ de voturi anticipate, astfel încât numărarea voturilor ar putea dura câteva zile. O situație similară s-a petrecut și la alegerile din 2020, când, din cauza numărului mare de voturi prin corespondență, confirmarea câștigătorului a durat. În cazul unor rezultate foarte strânse, s-ar putea solicita și renumărări, mai ales în statele în care diferența este mai mică de 0,5%.

 

Ce urmează?

 

Deși în trecut, rezultatul alegerilor prezidențiale era adesea clar încă din noaptea scrutinului, complexitatea acestor alegeri și numărul mare de state-cheie competitive fac ca procesul de numărare și proiecțiile să fie mai complicate. În cazul unui număr egal de voturi în Colegiul Electoral - 269 de voturi pentru fiecare candidat - procesul de alegere s-ar muta în Congres, unde Camera Reprezentanților ar decide președintele, iar Senatul pe vicepreședinte.

Pentru americani și comunitatea internațională, tensiunea va rămâne ridicată până la anunțarea rezultatelor finale. Deși unele state au accelerat procesul de numărare față de 2020, voturile prin corespondență, absențele și verificările suplimentare necesare ar putea întârzia declararea câștigătorului.

Viitorul președinte va fi învestit pe 20 ianuarie 2025, la Capitoliu, marcând a 60-a inaugurare prezidențială din istoria SUA. Până atunci, rămâne de văzut dacă Trump își va asigura revenirea la Casa Albă sau dacă Harris va reuși o răsturnare de situație dramatică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel