În biscuiții produși din România ar fi fost descoperit un conținut ridicat dintr-un compus chimic periculos pentru viața și sănătatea oamenilor, în special a copiilor. Aceste produse au fost importate în Ucraina și vândute în regiunea Rivne.
S-a constatat un conținut ridicat de acrilamidă în fursecuri fabricate în România (producător: Ro Star S.A., România) și exportate din Polonia în Ucraina de către o companie libiană, potrivit ogo.ua.
Alertă alimentară. Biscuiți românești importați în Ucraina, periculoși pentru viața și sănătatea oamenilor, în special a copiilor
Biscuiții românești care conțin substanța periculoasă acrilamidă pot provoca paralizii și intoxicații. Acrilamida are proprietăți neurotoxice puternice.
Semnele de intoxicare apar abia după o săptămână. Simptomele tipice includ transpirație excesivă la nivelul mâinilor și picioarelor, amorțeală sau chiar paralizie a membrelor. În cazul în care acrilamida intră în contact cu ochii, conjunctiva este afectată și corneea este deteriorată. Inhalarea vaporilor sau a prafului din acest compus poate provoca leziuni grave ale sistemului nervos.
Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Siguranța Alimentelor și Protecția Consumatorilor din regiunea Rivne face apel la locuitorii regiunii Rivne să fie vigilenți și să informeze imediat Departamentul Principal al Serviciului de Stat al Ucrainei pentru Siguranța Alimentelor și Protecția Consumatorilor din regiunea Rivne.
Vezi mai departe
Făina de greieri a apărut în magazinele din România. Costă aproape 100 de lei kilogramul
A apărut și în România făina de greieri, celebrul aliment aprobat de Comisia Europeană, însă contestat de unele voci. Recent, ministrul Agriculturii Petre Daea le recomanda românilor să nu mănânce, ci să-i lase pe greieri "să cânte acolo unde sunt".
Un magazin din Baia Mare vinde un kilogram de făină de greieri cu 96,25 de lei, adică de aproximativ 20 de ori mai scumpă decât un kilogram obișnuit de făină, precizând însă că este ”BIO, fără gluten, fără conservanți și fără aditivi, chimicale sau conservanți”.
În prezentarea produsului, comerciantul subliniază faptul că ”făina de greieri se prepara din greieri mari fără aripi” și că ”nu are gust, doar o ușoară aroma de nucă”, potrivit Știrile ProTV.
Cum se folosește făina de greier
În ceea ce privește folosirea făinii de greier, aceasta ”se poate adăuga la orice rețetă pentru un plus de proteine”, iar cei curioși ”pot încerca cu smoothie-uri, clătite, fursecuri, brioșe, nachos, pâine, omlete, supe, biscuiți, budinci etc”.
Comisia Europeană a autorizat, în 2022, comercializarea greierilor de casă - Acheta domesticus - ca aliment nou în Uniunea Europeană, acesta devenind astfel a treia insectă care primeşte aprobare de consum şi care vine după autorizaţiile precedente emise în iulie anul trecut pentru larva de Tenebrio molitor şi în noiembrie pentru Locusta migratoria.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News