Compania poloneză Copanex a decis rechemarea produsului „Pipote de pui. Produs congelat. 500g, toate loturile, EAN: 7896589533311”, precum și a produsului „Ficat de pui. Produs congelat. 1000g. Origine: Polonia, Lot: 021121, Data de producție: 17.08.2021, Data de expirare: 17.02.2023, EAN: 5994229001731”.
Compania a inițiat retragerea produselor ca urmare a evidențierii prezenței Salmonella enteritidis la unele dintre loturile analizate.
Persoanele care au achiziționat acest produs sunt sfătuite să nu îl consume, ci să îl distrugă sau să îl aducă înapoi în oricare magazin Penny. Contravaloarea va fi restituită, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.
Ce este Salmonella enteritidis și ce simptome are?
Salmoneloza este infecția cu bacterii din specia Salmonella. Există peste 2500 serotipuri de Salmonella. Bacteria Salmonella trăiește în tractul intestinal al animalelor infectate și la om și poate contamina o varietate de alimente, cum ar fi carne, ouă, lapte, fructe de mare, legume, fructe.
Simptomele infecției cu Salmonella - salmoneloza - sunt, de obicei, gastro-intestinale : diaree (uneori cu sânge), febra, greață, vomă, crampe abdominale. Aceste simptome pot fi severe, în special la copiii mici, persoanele în vârstă și persoanele cu sistemul imunitar slăbit (cum ar fi cele cu HIV / SIDA, cancer, diabet, boli de rinichi). Simptomele pot să apară după 6 - 72 ore de la infectarea cu bacteria Salmonella (perioada de incubație) și durează în general până la o săptămâna. În cazurile severe, diareea poate fi atât de gravă iar deshidratarea atât de accentuată încât bolnavul trebuie spitalizat pentru a i se administra lichide și electroliți intravenos.
Procesul infecțios începe numai după ce bacteriile Salmonella, nu doar toxinele lor, ajung la nivelul tractului gastro-intestinal. Ele intră în intestinul subțire și se multiplică în peretele acestuia (formă localizată). Răspunsul local la endotoxinele eliberate este enterită și tulburările gastro-intestinale. În formă generalizată a bolii, bacteriile Salmonella trec din intestin în sânge și sunt transportate la diverse organe (ficat, splina, rinichi), unde formează focare secundare - abcese (formă septică). Endotoxinele acționează în primul rând asupra sistemului vascular, lucru manifestat prin creșterea permeabilității și scăderea tonusului vaselor; că rezultat al infecției apar și dezechilibrul reglării termice (frisoane, febra), vomă și diaree.
În formele severe ale bolii este destabilizat metabolismul organismului prin pierderea unei cantități apreciabile de lichide și electroliți, se reduce volumul de sânge circulant și tensiunea arterială, existând pericolul apariției unui șoc hipovolemic (insuficientă circulatorie acută consecutivă unei diminuări rapide a volumului sangvin circulant). Șocul septic (insuficientă circulatorie acută consecutivă unei septicemii) este, de asemenea, o posibilitate evolutivă, scrie cdt-babes.ro.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News