Această situație de urgență vine în contextul unei preocupări crescânde față de resursele limitate de apă, iar autoritățile încearcă să impună măsuri restrictive pentru a gestiona și economisi resursele de apă într-o perioadă de secetă prelungită.
Cetățeni ar putea fi amendați cu până la 3000 de euro
Printre măsurile propuse de autorități, cetățenii ar putea fi sancționați pentru acțiuni precum spălarea mașinilor sau udarea grădinilor, cu amenzi care pot ajunge până la 50 de euro. În cazul unei "infracțiuni grave" în ceea ce privește consumul de apă peste limită, săvârșite de rezidenții din Barcelona, amenzile pot atinge suma de 3.000 de euro.
Aceste restricții vor afecta aproximativ șase milioane de locuitori din Barcelona și cele 201 de municipalități înconjurătoare din nord-estul Spaniei.
Rezervele de apă a regiunii sunt sub 16%
Autoritățile catalane au anunțat o stare de pre-urgență în luna noiembrie a anului trecut, iar acum, temperaturile ridicate din zonă au dus la scăderea și mai accentuată a nivelului deja scăzut al apei din rezervoare.
"Rezervele noastre sunt sub 16%. Situația este critică în Barcelona și în jurul Girona, așa că trebuie să luăm măsuri mai drastice", a declarat oficialul guvernamental catalan, Laura Vilagrà.
Seceta prelungită, caracterizată de lipsa ploilor timp de aproape 40 de luni în regiune, a exacerbate problemele, adâncind criza și impunând nevoia urgentă de intervenție pentru a gestiona resursele de apă și a contracara amenințările la adresa aprovizionării cu apă în această zonă a Spaniei."
Trei faze ale planului de urgență. Ce trebuie să știe locuitorii
Autoritățile din Catalonia au elaborat un plan împărțit în trei faze, adaptate la gravitatea evoluției secetei în regiune.
În prima fază, consumul de apă va fi limitat la 200 de litri de persoană pe zi; în a doua fază, această limită va scădea la 180 de litri; iar în faza cea mai severă, se va ajunge la un consum maxim de 160 de litri de apă pe zi.
Datele recente de la Institutul Național de Statistică indică un consum mediu de apă de 133 de litri pe zi pentru spanioli.
Autoritățile intenționează, de asemenea, să reducă presiunea apei, cu implementarea acestei măsuri în gospodării, în cel mai pesimist scenariu, prevăzută să aibă loc până în luna iulie în Barcelona.
Pentru a gestiona mai eficient consumul de apă, consiliile locale ar putea fi supuse amenzilor pentru a le determina să monitorizeze mai atent utilizarea apei și să implementeze măsurile stabilite în cadrul planului de combatere a crizei hidrice.
Chiar în această săptămână, în timp ce întregul oraș Esponella din Girona încerca să economisească fiecare picătură de apă, s-a constatat că unul dintre orașele învecinate risipește cinci milioane de litri de apă pe an.
Agenția Catalană de Apă a transmis orașului un avertisment că depășește consumul mediu de apă pe locuitor. Consiliul local a cerut apoi agenției să le trimită o listă cu locuitorii care au folosit cea mai mare apă.
Potrivit declarațiilor făcute de autorități către presa locală, orașul învecinat riscă acum o amendă de 3.000 de euro, în timp ce autoritățile iau în considerare întreruperea conexiunii sale la rețea.
Zona afectată de măsurile de urgență în caz de secetă se întinde din nordul Cataloniei până la granița cu Franța.
Agricultorii vor fi și ei afectați de aceste măsuri
Agricultura și industria se vor confrunta, de asemenea, cu aceste măsuri. Declarația de urgență regională urmărește reducerea apei pentru irigarea culturilor cu 80%, pentru animale cu 50% și pentru industrie cu 25%. Partea de sud a regiunii, mai puțin populată, este alimentată de râul Ebro și este nu este atât de afectată de lipsa apei.
Catalonia a experimentat 40 de luni consecutive de precipitații sub media obișnuită, iar experții susțin că schimbările climatice sunt factorul principal care contribuie la această stare de secetă. Previziunile indică faptul că întreaga regiune mediteraneană se va încălzi mai rapid decât multe alte părți ale lumii în următorii ani.
"Secetele sunt o componentă naturală a modelului climatic mediteranean. Ceea ce este extrem de dramatic sunt proiecțiile schimbărilor climatice... Ceea ce observăm este o creștere în intensitatea și frecvența secetelor", a declarat Annelies Broekman, specialist în managementul apei la Institutul de cercetare CREAF din Barcelona.
Autoritățile se pregătesc să importe apă
Catalonia se confruntă de câțiva ani cu restricții privind apa. Interdicțiile privind udarea gazonului, umplerea piscinelor private și spălarea mașinilor rămân în vigoare. Autoritățile locale nu pot folosi apa potabilă pentru a curăța străzile.
Până acum, Catalonia a reușit să evite restricții mai draconice, datorită în mare parte sistemelor de desalinizare și reciclare a apei, care acum reprezintă 55% din consumul total de apă al regiunii. Autoritățile spaniole cheltuiesc milioane de euro pentru extinderea sau construirea de noi instalații de desalinizare de-a lungul zonelor de coastă care suferă cel mai mult de secetă.
Cu toate acestea, atât Catalonia, cât și regiunea de sud a Spaniei, Andaluzia, se pregătesc să importe apă dacă va fi nevoie în această vară, o opțiune costisitoare despre care oficialii recunosc că ar avea un impact limitat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News