Un băiat în vârstă de nouă ani a suferit o infecție intestinală cauzată de consumul de brânză. După cum relatează portalul italian de știri fanpage.it, băiatul a murit în urma infecției. Cu toate acestea, acesta nu este nici pe departe primul caz de acest gen, deoarece unele brânzeturi conțin germeni periculoși și pot chiar găzdui bacteria e-coli.
Cazul a fost confirmat de Departamentul de Prevenire al Apss (Compania de Prevenire pentru Serviciile de Sănătate) din Trento care, printr-o investigație epidemiologică, a urmărit lotul de brânză tipică locală care a și fost retras prompt de pe piață.
Trei grupuri de persoane sunt expuse riscului de deces dacă le consumă.
Ce este brânza Puzzone di Moena
Brânza „Puzzone di Moena” este tipică regiunii Trentino. Printre caracteristicile sale speciale se numără consistența moale și aroma intensă. Ceea ce o deosebește de multe alte sortimente este și faptul că este fabricată din lapte crud.
Multe alte brânzeturi folosesc lapte pasteurizat, care a fost încălzit pentru a distruge bacteriile și germenii. În laptele crud, însă, acestea sunt încă prezente și pot fi găsite și în produsul final. Prin urmare, brânzeturile din lapte crud sunt rechemate în mod regulat. În plus față de bacteria e-coli, listeria este, de asemenea, deosebit de periculoasă. Potrivit Öko-Test, acestea pot declanșa simptome asemănătoare gripei, cum ar fi oboseala și febra.
Pentru adulții sănătoși, o infecție nu are de obicei consecințe, dar pentru copii și persoanele cu un sistem imunitar slăbit, poate deveni rapid periculoasă și chiar poate pune viața în pericol. De asemenea, experții avertizează femeile însărcinate să nu consume lapte crud.
Potrivit departamentului de prevenire al autorității sanitare din regiune, lotul de brânză a fost depistat și retras de la vânzare. Cumpărătorii produsului sunt sfătuiți să nu consume brânza dacă există un risc potențial pentru sănătate.
De-a lungul timpului, în Italia au fost înregistrate mai multe astfel de cazuri. O fată a petrecut șapte ani într-o stare vegetativă după ce a mâncat brânză contaminată în 2017. O instanță a pronunțat o hotărâre istorică în acest caz, acordând părinților despăgubiri. De atunci, a existat o dezbatere cu privire la faptul dacă riscurile potențiale ale consumului de brânză din lapte crud ar trebui să fie etichetate pe produse.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News