Cele două guri deschise se află pe partea de sud-est a vulcanului, la o înălţime de 3.250 de metri şi respectiv 2.800 de metri deasupra mării, potrivit INGV, care duminică a observat o intensificare a activităţii a vulcanului, a cărui expulzare de lavă şi cenuşă nu a afectat activitatea Aeroportului Internaţional din Catania.
Fluxul de lavă care se scurge din cele două guri se îndreaptă spre zona Valle del Bove, având o lungime de aproape 2.100 de metri, în timp ce scurgerile de lavă din celelalte guri, care s-au format pe 12 şi 20 mai, avansează pe versantul de nod-vest al vulcanului.
Centrul activităţii vulcanului se află în zona craterului de sud-est, la o înălţime de aproape 3.000 de metri deasupra nivelului mării.
Protecţia Civilă italiană a emis codul galben pentru activitatea recentă a vulcanului care de peste un an, din 10 februarie 2021, expulzează lavă şi cenuşă.
Potrivit INGV, în august anul trecut, ultimele erupţii din craterul de sud-est au dus la o creştere în înălţime a vulcanului Etna cu 33 de metri, astfel încât noul vârf a ajuns la 3.357 de metri deasupra nivelului mării.
Din 1980, craterul din nord-est era considerat cel mai înalt al vulcanului sicilian, cu 3.324 de metri înălţime, care a ajuns la cota maximă de 3.350 de metri în 1981, înainte să înceapă să se erodeze.
"Stare de dezastru natural" în Italia: Un incendiu a distrus jumătate din vegetaţia insulei vulcanice Stromboli
Procuratura din Sicilia investighează un incendiu care a distrus jumătate din vegetaţia insulei vulcanice Stromboli (sudul Italiei,) iar primarul Marco Giorgianni are în vedere să-i cheme în instanţă pe responsabilii unui serial, care se filmează acolo, şi de pe platoul căruia au izbucnit flăcările, potrivit mediilor locale citate de EFE.
Giorganni a anunţat că va cere decretarea "stării de dezastru natural" după ce incendiul, care a rămas activ timp de multe ore, a distrus jumătate din vegetaţie, lăsând o uriaşă pată neagră pe zeci şi zeci de hectare din această mică insulă vulcanică, şi care din fericire nu a făcut nicio victimă.
Procuratura din provincia Messina, de care aparţine insula, a deschis o anchetă pentru a stabili responsabilităţile privind originea flăcărilor, după ce primele investigaţii au relevat că focul a început pe platoul serialului care se numeşte "Protezzione civile" şi este regizat de Marco Pontecorvo.
Potrivit mediilor italiene, flăcările făceau parte dintr-o scenă, însă din cauza vântului puternic s-au propagat pe versanţii muntelui.
Compania de producţie a asigurat că "a obţinut toate avizele şi autorizaţiile necesare şi a susţinut că fiecare scenă este supravegheată de o echipă de profesionişti şi că incidentul s-a datorat hazardului şi vremii imprevizibile".
Însă Giorganni, primarul din Lipari, principala insulă a arhipelagului din care face parte Stromboli, a precizat că nimeni nu a cerut autorizaţie pentru a aprinde focul în această parte a insulei şi să intenţionează să depună plângere şi să ceară despăgubiri.
Potrivit directorului Protecţiei Civile din Italia, Salvo Cocina, care a vizitat insula în ultimele ore, "autorităţile competente vor determina cine sunt responsabili de acest incendiu care a distrus jumătate din vegetaţia insulei şi câteva clădiri şi a pus în pericol viaţa locuitorilor".
Stromboli, situată în nordul Siciliei şi având circa 450 de locuitori, este o mică insulă apărută după erupţia vulcanului cu acelaşi nume şi care face parte din insulele Eoliene, declarate în anul 2000 Patrimoniu Mondial UNESO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News