Alertă! Înșelăciuni online privind vânzarea de autovehicule! Ultimul prejudiciu - 80.000 de euro

Eduard Pascu |
Data publicării:

Poliția Română arage atenția asupra unor noi metode de furt online. Mai exact este vorba despre vânzări ale unor autovehicule. Infractorii plimbă banii dintr-un cont în altul iar cumpărătorul rămâne cu paguba.

”ATENȚIE! Înșelăciuni online privind vânzarea de autovehicule! În ultima perioadă, au fost sesizate mai multe cazuri de înșelăciuni, prin intermediul anunțurilor online, de tip vânzare de autovehicule. Prejudiciile înregistrate ajung la zeci de mii de euro, ultimul caz semnalat fiind de aproximativ 80.000 de euro.

Modul de operare? După postarea unor anunțuri de vânzare de autoturisme pe platforme cunoscute, potențialilor clienți li se solicită transferul unor sume de bani, pentru a face rezervarea acestora. Autoturismele ”vândute” sunt prezentate a se afla pe teritoriul altor țări din Europa, iar, la încheierea tranzacției, sunt solicitate inclusiv sume aferente transportului către România.

Banii sunt transferați dintr-un cont într-altul, fiind retrași, fără ca tranzacția de vânzare-cumpărare să mai aibă loc efectiv. Vă prezentăm acest mod de operare cu speranța că împreună îl putem preveni. Vă rugăm să distribuiți acest mesaj și să vă informați în detaliu înainte de încheierea oricărei tranzacții online!”, se arată în mesajul Poliției Române

 

 

Descinderi la țepari

 

Poliţiştii şi procurorii DIICOT au efectuat, azi, 13 percheziţii domiciliare vizând presupuşi membri ai unei grupări care ar fi înşelat peste 5.000 de persoane, în special din străinătate, cu anunţuri fictive de vânzare bunuri, postate online, prejudiciul fiind de peste 2.000.000 de euro.

Pe parcursul cercetărilor efectuate până în noiembrie 2020, au fost identificate peste 2.000 de victime, în special din Germania, dar şi din Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Cehia, Norvegia, Polonia şi Italia.

Sumele de bani obţinute din săvârşirea acestui gen de infracţiuni ar fi fost disimulate de către membrii grupării, fiind, în final, folosite la achiziţionarea unor imobile şi autoturisme de lux.

În cursul anului 2021, faţă de 12 membri identificaţi iniţial, au mai fost identificaţi 14 membri ai grupării infracţionale organizate.

Pe parcursul cercetărilor efectuate în acest an, au fost identificate încă 3.000 de victime, în special din Germania, dar şi din Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Cehia, Norvegia, Polonia Italia şi S.U.A., numărul total al acestora fiind de aproximativ 5.000 de persoane.

"Până în prezent, s-a conturat un prejudiciu de aproximativ 2.000.000 de euro", a precizat Poliţia Română.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel