Alertă la Iaşi: Număr record de pacienţi la urgențe, în 24 de ore

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Un număr de 350 de persoane s-au prezentat, în doar 24 de ore, la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon" Iaşi, mai mult de 50 fiind cazuri care ar fi trebuit să se prezinte la medicul de familie sau la specialiştii din ambulatoriu ori din spitale. Coordonatorul UPU de la Spitalul "Sf.Spiridon", Diana Cimpoeşu, a declarat, miercuri, că acesta este un record de prezentări la Urgenţe.

"În ultimele 24 de ore, 350 de pacienţi au ajuns la UPU. Este un record pentru acest an. Au fost pacienţi cu patologie cardiovasculară, metabolică, neurologică, decompensate pe fondul efortului fizic făcut la căldură şi, posibil, al deshidratării", a precizat dr. Diana Cimpoeşu.

Conform acesteia, din cele 350 de cazuri, doar doi bărbaţi au fost afectaţi de caniculă.

"Sunt bărbaţi în vârstă de 73 şi 75 de ani. Ei au făcut insolaţie. Au consumat şi alcool. Au fost trataţi şi hidrataţi, după care unul dintre ei a mers la domiciliu, celălalt a fost dus în ambulatoriul de la Psihiatrie pentru aplicarea unui tratament pentru sevraj", a menţionat medicul.

Cele mai multe cazuri sunt de persoane care au diferite plăgi, înţepături, reacţii alergice.

"Cea mai gravă situaţie este cea a unui pacient în vârstă de 60 de ani, care avea o creştere a tensiunii arteriale şi manifestări respiratorii. Acest pacient a necesitat internare în Clinica de Medicină Internă pentru continuarea investigaţiilor", a explicat dr. Cimpoeşu, potrivit Agerpres.

Medicul spune că peste 50 din pacienţii care s-au prezentat în ultimele 24 de ore la UPU ar fi trebuit să se adreseze medicilor de familie sau medicilor specialişti din ambulatoriu sau spital.

"În general sunt pacienţi care ar trebui să se adreseze în primul rând medicului de familie, acesta să le dea trimitere către medicul de specialitate din ambulatoriu. În acelaşi timp, pacienţii cunoscuţi cu boli cronice se pot programa în momentul în care apar modificări ale stării lor de sănătate. Recomandăm pacienţilor cu afecţiuni cronice care au modificări în starea de sănătate să sune în clinicile în care au fost internaţi anterior să îşi facă programare pentru internare de zi sau continuă", a adăugat dr. Diana Cimpoeşu.

Conform evidenţelor UPU, în aceste zile au fost mai mulţi pacienţi care au căzut din cireş sau de pe scară.

"Este o perioadă care în mod tradiţional generează aceste accidente de la înălţime. E vorba în general de pacienţi tineri, fără pierderea stării de conştienţă şi stabili hemodinamic, care prezintă diverse fracturi, entorse, luxaţii, astfel încât numărul de internări în Ortopedie este mare, la fel ca iarna, când este îngheţ sau zăpadă", a precizat dr. Diana Cimpoeşu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel