Alertă la Kiev. Putin a trimis bombardierele să atace Ucraina

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:
Beijingul vine cu un plan de pace între Rusia și Ucraina: „Războiul trebuie să ia sfârșit” / Foto: Unsplash
Beijingul vine cu un plan de pace între Rusia și Ucraina: „Războiul trebuie să ia sfârșit” / Foto: Unsplash

Este alertă în Ucraina: Rusia continuă bombardamentele masive, ca răzbunare pentru incursiunea armatei ucrainene pe teritoriul rusesc. 

Bombardiere și drone rusești se îndreaptă spre Ucraina, au anunțat forțele aeriene ale Kievului marți dimineață, iar alerta aeriană a fost activată în mare parte a țării, conform autorităților locale, la o zi după ce Rusia a lansat atacuri masive asupra infrastructurii energetice, relatează AFP.

„Forțele aeriene ucrainene confirmă decolarea mai multor bombardiere Tu-95ms de la baza aeriană Engels (sud-vestul Rusiei). Rachetele ar putea ajunge în spațiul aerian ucrainean în aproximativ două ore”, au informat forțele aeriene ucrainene în jurul orei 04:00 (01:00 GMT) pe Telegram, adăugând că și drone de atac se îndreaptă spre țară.

Două persoane au murit în noaptea de luni spre marți în districtul Krîvîi Rih (Krivoi Rog, centrul Ucrainei), a declarat pe Telegram oficialul local Evgeni Sitnicenko.

Zelenski cere ajutor țărilor occidentale

 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat sprijinul forțelor aeriene ale țărilor europene vecine pentru a contracara atacurile masive cu rachete și drone lansate de Rusia asupra Ucrainei luni, relatează AFP.

„În diverse regiuni ale Ucrainei, am putea proteja mult mai bine viețile oamenilor dacă forțele aeriene ale vecinilor noștri europeni ar colabora cu avioanele noastre de luptă F-16 și cu sistemele noastre de apărare antiaeriană,” a declarat Zelenski într-un discurs transmis pe Telegram, subliniind nevoia de „soluții”.

El a sugerat că, așa cum cooperarea dintre aliații occidentali a avut succes în Orientul Mijlociu, aceasta ar trebui să funcționeze și în Europa, referindu-se probabil la sprijinul oferit Israelului pentru a respinge atacurile aeriene recente.

„Statele Unite, Marea Britanie, Franța și alți parteneri au capacitatea de a ne ajuta să stopăm terorismul. Avem nevoie de soluții,” a subliniat Zelenski.

Conform acestuia, Rusia a lansat luni peste 100 de rachete și 100 de drone kamikaze, în cadrul unuia dintre cele mai mari atacuri din ultimele luni.

Biden critică acțiunea Rusiei de atac asupra infrastructurii civile

 

Președintele american Joe Biden a condamnat luni atacurile „scandaloase” ale Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina, care au cauzat cel puțin patru decese, și a reafirmat sprijinul pentru Kiev, informează AFP.

„Condamn în termenii cei mai puternici războiul Rusiei împotriva Ucrainei și acțiunile sale menite să cufunde Ucraina în întuneric”, a afirmat președintele democrat într-un comunicat.

El a reiterat sprijinul „neclintit” al Statelor Unite pentru Ucraina, precum și ajutorul militar oferit Kievului.

„Statele Unite trimit, de asemenea, echipamente în Ucraina pentru a repara sistemele energetice și pentru a întări rezistența rețelei electrice ucrainene”, a adăugat Joe Biden.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, a condamnat anterior, în termeni similari, atacurile „masive” cu rachete și drone rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, care au dus la cel puțin patru decese și au impus întreruperi de curent, potrivit autorităților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel