Pacientul, un adult provenind dintr-o țară din Asia, a contractat boala în timpul unei călătorii într-o regiune cu risc crescut de transmitere a febrei tifoide.
Potrivit declarațiilor managerului spitalului, anul precedent au fost înregistrate alte trei cazuri de febră tifoidă la pacienți care călătoriseră în țări africane. Dr. Florescu a subliniat că această boală este perfect prevenibilă prin vaccinare, însă cei patru pacienți nu s-au imunizat împotriva febrei tifoide înainte de a pleca în călătoriile lor.
„Au fost câteva şi anul trecut, cred că trei au fost anul trecut şi unul anul acesta, dar nu sunt noutăţi absolute, sunt cazuri de călători care vin cu această boală ca boală de import, deci nu e o boală achiziţionată în România. Sunt adulţi, din păcate nu au făcut profilaxie, nu s-au vaccinat împotriva febrei tifoide înainte de călătoriile respective. Ultimul caz este din Asia, celelalte trei erau din Africa venite.
Sunt măsuri de izolare a pacientului în saloane dedicate, ca şi pentru multe alte tipuri de infecţii digestive, există şi hepatite cu virus A care se transmit digestiv, există şi tot felul de diarei cu clostridium difficile de exemplu sau alte tipuri de infecţii digestive care de asemenea se izolează în saloane dedicate.
Febra tifoidă este o boală cu transmitere digestivă, o boală determinată de un germene care se cheamă salmonella typhfi, de unde şi denumirea de febră tifoidă, şi care se produce prin transmitere digestivă, prin ingestie de apă sau alimente contaminate cu salmonella typhi sau mâini murdare. Este o boală care este perfect prevenibilă prin vaccinare dar bineînţeles, ca şi la toate celelalte, condiţia este ca viitorul călător să se adreseze unui medic de specialitate care să-i dea recomandarea de vaccinare.
Contaminarea în mediul înconjurător de către cineva care este purtător sau bolnav poate să determine transmiterea în colectivitatea respectivă”, a explicat managerul Spitalului Victor Babeş din Capitală într-un interviu acordat News.ro.
Cum poate fi prevenită
În ceea ce privește prevenția, Dr. Florescu a subliniat importanța vaccinării împotriva febrei tifoide înaintea călătoriilor în regiunile cu risc crescut de transmitere a bolii. Recomandă ca vaccinul să fie administrat cu aproximativ o lună înainte de călătorie pentru a asigura o protecție eficientă.
„În cazurile de urgenţă se poate vaccina şi în ziua anterioară, dar asta este ceva excepţional, de regulă aceste călătorii sunt planificate şi există timp pentru a face un consult de medicină a călătoriei şi a primi vaccinul corespunzător. Ideal cam cu o lună înainte de a pleca.”, mai spune.
De asemenea, Dr. Florescu avertizează asupra riscului de transmitere a bolii în comunitate, subliniind importanța respectării măsurilor de igienă și a vaccinării pentru protecția colectivă.
În final, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” a subliniat că febra tifoidă reprezintă încă o problemă de sănătate publică, iar vaccinarea împotriva acestei boli nu numai că protejează individual, dar contribuie și la controlul rezistenței la antibiotice în fața bacteriei Salmonella typhi, care cauzează această boală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News