ACTUALIZARE: MAE le cere românilor să părăsească Ucraina "cât mai curând"
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le cere românilor să părăsească Ucraina "cât mai curând" și să evite deplasările în Peninsula Crimeea și zona de est a Ucrainei, respectiv regiunile Doneţk și Lugansk, precum și zona de frontieră a Ucrainei cu Rusia și Belarus.
Mai multe detalii aici.
Știre inițială
Potrivit MApN, în perioada 17-19 februarie aeronave de tip F-16 Fighting Falcon şi MiG-21 LanceR din cadrul Forțelor Aeriene Române au executat două misiuni de poliție aeriană în spațiul aerian naţional.
Dirijarea, controlul şi coordonarea misiunii au fost gestionate de către controlorii de trafic aerian din cadrul Centrului de Operaţii Aeriene.
Centrul NATO de operaţiuni aeriene combinate (CAOC) Torrejón a ordonat decolarea aeronavelor aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană în România sub comandă NATO. Decizia a fost luată în urma detectării unor activități aeriene deasupra Mării Negre, în afara spațiului aerian național.
Aeronavele militare românești au executat patrulare aeriană după care au revenit la aerodromul de bază pentru refacerea capacităţii de zbor, au explicat reprezentanții MApN.
În prezent Forţele Aeriene Române execută, alături de militari din forțele aeriene ale Italiei, Germaniei și Statelor Unite, misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO pentru apărarea spaţiului aerian naţional.
Germania creşte nivelul de alertă pentru trupele din forţa de reacţie rapidă a NATO
Germania îşi va pune trupele din forţa de reacţie rapidă a NATO într-o stare de alertă mai ridicată, care să le permită să se desfăşoare mai rapid pentru a proteja aliaţii est-europeni în cazul unei escaladări a tensiunilor cu Rusia, conform unui anunţat al ministerului apărării de la Berlin, informează Reuters.
Decizia, luată în strânsă cooperare cu cel mai înalt comandant militar al NATO şi cu aliaţii, este o reacţie la comportamentul Rusiei menită să reducă timpul necesar pregătirii pentru desfăşurare în cazul activării Forţei de Răspuns a NATO (NRF), potrivit declaraţiei citate sâmbătă de Reuters.
"Pregătirea sporită de desfăşurare permite NATO, în cazul unei escaladări ulterioare din partea Rusiei, să garanteze o siguranţă adecvată în special aliaţilor noştri est-europeni pentru a proteja teritoriul aliat", se arată în comunicat.
Boris Johnson: Rusia pregăteşte "cel mai mare război din Europa după 1945"
Premierul britanic Boris Johnson a afirmat, duminică, că Rusia pregăteşte "ceea ce ar putea fi cel mai mare război din Europa după 1945", într-un moment în care occidentalii se tem mai mult ca niciodată de o invazie rusă în Ucraina, relatează AFP.
"Toate semnele arată că planul deja a început într-un fel", a declarat liderul britanic într-un interviu pentru BBC.
Potrivit "informaţiilor pe care le vedem", o invazie rusă se va face nu numai prin est, ci şi prin nord, venind din Belarus, pentru "a încercui Kievul", capitala ucraineană, "după cum ne-a explicat Joe Biden multora dintre noi".
"Cred că oamenii trebuie să înţeleagă pur şi simplu costul în vieţi omeneşti pe care l-ar presupune acest lucru, nu numai pentru ucraineni, ci şi pentru ruşi", a mai afirmat el.
În ceea ce priveşte iminenţa unui atac, Boris Johnson a subliniat că "toate semnele indică faptul că planul a început deja, într-un anumit sens".
Boris Johnson a mai spus că este posibil ca Vladimir Putin să nu gândească logic, aşa că ameninţarea sancţiunilor ar putea să nu fie suficientă pentru a descuraja o invazie rusă a Ucrainei.
Sancţiunile "ar putea să nu fie suficiente pentru a descuraja un actor iraţional şi trebuie să acceptăm în acest moment că Vladimir Putin este posibil să nu gândească logic la acest lucru şi să nu vadă dezastrul care urmează", a spus Johnson.
Johnson a mai afirmat că nu a putut să afle ce gândeşte Putin, cel mai important lider rus din 1999.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News