El a mai afirmat că lucrurile se pot îndrepta dacă urmăm exemplul Italiei, cu măsuri de siguranță flexibile, adaptate la specificul local și a avertizat că „este foarte important să nu luăm măsuri excesive, care să ostilizeze populația”. „Avem de zece ori mai multe cazuri decât Italia raportat la populație și am reușit această «performanță» în doar două luni”, a declarat Alexandru Rafila vineri seară, la Digi24.
În vreme ce în Italia oamenii respectă regulile, iar viața se desfășoară „cvasinormal”, la noi lucrurile merg în direcția opusă. Reprezentantul României în board-ul OMS susține că este de ajuns să respectăm regulile de igienă și de distanțare socială pentru ca lucrurile să se amelioreze. „Este foarte important să nu luăm măsuri excesive, care să ostilizeze populația”, a avertizat Alexandru Rafila. Şeful Societății Române de Microbiologie a mai arătat că în acest fel ar scădea și presiunea asupra sistemului sanitar, în special asupra secțiilor ATI, care sunt suprasolicitate.
„Paturile ATI dedicate acestor pacienți s-au umplut. Dacă la nivel național avem 2.600-2.800 de paturi ATI funcționale, 300-400, ocupate de pacienți COVID, reprezintă o cifră importantă doar pentru o patologie”, a mai spus Alexandru Rafila. El a admis că Ministerul Sănătății a cumpărat și echipamente mobile, dar acestea au nevoie de personal care să le deservească. „E o presiune pe sistem”, a concluzionat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News