Publicitate
Astfel, am ajuns să dăm pentru ele mai mult ca italienii, spaniolii sau francezii. Plătim în medie în plus și cu 20 de procente, pentru lapte, ouă, şi orez. Asta în condițiile în care salariile românilor sunt de departe mult mai mici, relatează Știrile PRO TV. Pentru analiză, s-au ales prețurile practicate de un hipermarket care are magazine atât în România, cât și în Spania ori Italia. S-au luat câteva produse similare, pe care le găsim în cele trei țări și s-a transformat costul la cursul euro de cinci lei.
Pentru o caserolă de pui, în România, se plătește 22 de lei, aproape același preț ca în Spania ori Italia, unde costă doar cu un leu mai mult. O brânză, pentru care s-a plătit 6 lei şi 50 de bani, produs care la spanioli și italieni este mai ieftin cu un leu şi 20 de bani. Și pentru câteva iaurturi și un pachet de biscuți, s-a plătit ușor mai mult ca în străinătate. La final, s-a tras linie. Bonul din România arată că s-a dat în total 59 de lei și 10 bani. Coșurile spaniolilor și italienilor sunt mai ieftine, cu un total de aproape 55 de lei.
Cât costă puiul, lactatele și un pachet de biscuiți în Spania
O caserolă pulpe de pui: 23,5 lei
Brânză - 125 grame: 4,45 lei
Patru iaurturi naturale: 10 lei
Un pachet de biscuiți cu ciocolată: 16,45 lei
Total: 54,4 lei.
Prețurile alimentelor în Italia
O caserolă pulpe de pui: 23 lei
Brânză - 125 grame: 5,45 lei
Patru iaurturi naturale: 11,45 lei
Un pachet de biscuiți cu ciocolată: 14,95
Total: 54,85 lei
Aceste calcule sunt confirmate şi de românii stabiliţi în aceste ţări. Adina locuiește în Torino, Italia, de mai mulți ani. Iată cum arată coșul ei de cumpărături.
„Un kilogram de pâine, 3,59 euro. Un litru de lapte, 1,59 euro. Zece ouă, 2,99 euro. Pulpe de pui, la kilogram, 10,69 euro. O cutie mă costă 5,49 euro. Prețul total, la tot ce am cumpărat, este 16,19 euro”, a relatat Adina, conform sursei citate.
Cu o inflaţie care a crescut galopant în ultimele luni până la 15 procente, prețurile alimentelor din magazinele noastre au ajuns să le egaleze sau chiar să le depășească pe cele din străinătate. Laptele, orezul și roșiile sunt mai scumpe în București decât în Barcelona, de exemplu. Și tot în Capitală plătim mai mult pentru ouă, lapte și apă, decât în Napoli ori Bologna.
Diferența de prețuri între București și Barcelona
1 l lapte: România - 1,22 euro; Barcelona - 0,94 euro
1 kg orez: România - 1,43 euro; Barcelona - 1,26 euro
1 kg roșii: România - 2,10 euro; Barcelona - 1,91 euro
10 ouă: România - 2,49 euro; Barcelona - 2,44 euro
1 l lapte: România - 2,49 euro; Bologna - 1,12 euro
1,5 l apă: România - 0,58 euro; Bologna - 0,38 euro
Chiar dacă avem prețuri asemănătoare la unele produse cu cele din afară, la final de lună, românii suferă mai mult. Puterea noastră de cumpărare este de patru ori mai mică decât a francezilor și de două, trei ori mai redusă decât cea a spaniolilor ori italienilor. Și asta pentru că în aceste țări salariul minim net sare de 750 de euro lunar, față de 364 de euro, cât primește în mână un român.
Valoarea salariului minim net în România, Franța, Italia și Spania
Franța - 1.603 euro
Italia - 920 euro
Spania - 764 euro
România - 364 euro
În plus, fiecare ţară are un sistem diferit de subvenţii în agricultură, producţie proprie în cazul multor produse lucruri care contează la formarea preţului de final.
Inclusiv o analiză a Comisiei Europene arată că în România unele alimente au înregistrat creșteri de prețuri de aproape 40%, cum ar fi uleiul și grăsimile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News