Alimentele din Germania, scumpire majoră în iunie. Oficial: Nivelul mai ridicat al costurilor este o povară

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Germania. Alimentele s-au scumpit cu 13,7% în iunie. Sursa foto: freepik.com
Germania. Alimentele s-au scumpit cu 13,7% în iunie. Sursa foto: freepik.com

Inflația majorată i-a speriat pe nemți în luna iunie. Prețurile la produsele de consum au crescut cu 6,4% față de aceeași lună a anului trecut, după cum a anunțat Biroul Federal de Statistică.

Pentru prima dată de la începutul anului, inflația a crescut din nou. "Mâncarea este în continuare cel mai puternic factor de creștere a prețurilor. În plus, măsurile de reducere a Guvernului Federal din 2022 (bilet de 9 euro și reducere la combustibil) au un efect de bază care crește rata actuală a inflației", a explicat Ruth Brand, președintele Biroul Federal de Statistică.

În urmă cu un an, măsurile luate de Guvern au atenuat creșterea prețurilor de consum. Acum, acest efect a dispărut. Economiștii văd creșterea actuală a prețurilor ca un fenomen temporar, relatează  t-online.de.

Inflația este o povară pentru consumatori, diminuându-le puterea de cumpărare. Prețurile la  alimente au crescut cu 13,7% în iunie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

 

Fermierii s-au plâns de costuri mai mari la energie, furaje, îngrășăminte

 

Consumatorii au plătit, în iunie, mult mai mult pentru produse lactate (22,3 %), pentru zahăr, dulceață, miere și alte produse de cofetărie (19,4 %) în iunie. Legumele au crescut cu 18,8 %, iar pâinea și produsele din cereale cu 18,3%.

Creșterea prețului alimentelor se datorează, în mare măsură, creșterii costurilor materiilor prime și a energiei ca urmare a războiului din Ucraina. Fermierii s-au plâns de costuri mai mari la energie, la furaje, la îngrășământ cu azot.

„Nivelul mai ridicat al costurilor este încă o povară pentru noi, chiar dacă nu mai suntem la nivelul extrem la care eram înainte. De un euro, cumpără mai puțin ca înainte”, a declarat recent președintele Fermierilor, Joachim Rukwied.

Sectorul comerțului cu amănuntul alimentar indică, de asemenea, costuri ridicate pentru energie și materii prime. Dacă prețurile cerealelor și ale energiei cresc, brutarii vor cheltui mai mulți bani pentru a produce pâine și produse de panificație. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel