Alimentul pe care se bat toți străinii: Românii îl vând și cu 600 de lei kilogramul în Italia și Franța

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Alimentul pe care se bat toți străinii: Românii îl vând și cu 600 de lei kilogramul în Italia și Franța / Foto: Captura Youtube
Alimentul pe care se bat toți străinii: Românii îl vând și cu 600 de lei kilogramul în Italia și Franța / Foto: Captura Youtube

Hribii românești, cunoscuți și sub denumirea de "funghi porcini", au devenit o adevărată delicatesă pentru străinii din Italia, Franța, Austria și Germania, care plătesc sume considerabile pentru acest aliment deosebit.

Peste 90% din producția de hribi din România ajunge peste graniță, iar comenzi din țări precum Franța și Austria se succed pe bandă rulantă.

Într-un depozit din localitatea Cârlibaba, județul Suceava, zeci de tone de hribi proaspăt culeși din pădurile românești sunt pregătiți să își înceapă călătoria către farfuriile gurmanzilor din Europa.

Gabriel Bujor, administratorul centrului de colectare, subliniază că 90% din producția de hribi pleacă către țări cu o bogată cultură culinară, precum Italia, Franța, Germania, Austria și Elveția.

 

Hribii românești pot ajunge să coste și 600 de lei kilogramul străinilor

 

Prețul hribilor variază în funcție de sortiment și calitate. De la 25 de lei pe kilogram pentru ciupercile congelate, prețul poate ajunge până la 60 de lei pe kilogram. În cazul ciupercilor uscate, prețurile pot atinge și sume considerabile, de câteva sute de lei.

Conform specialiștilor, pentru a obține un kilogram de hribi uscați, sunt necesare zece kilograme de ciuperci crude.

„De la 25 de lei pe kilogram, poate ajunge undeva la 60 de lei pe kg, vorbim de ciupercile congelate, cele uscate pot ajunge la preţuri mult mai mari, pot ajunge şi până la 600 de lei kg.”, explică administratorul centrului de colectare, Gabriel Bujor.

Hribii sunt apreciați nu doar pentru gustul lor inconfundabil, ci și pentru beneficiile aduse sănătății, spune nutriționista Daniela Bălănucă. Aceste ciuperci au proprietăți antivirale foarte importante pentru corpul nostru și contribuie la reglarea tranzitului intestinal.

„Este o ciupercă bogată în carbohidraţi, proteine şi săracă în grăsimi şi calorii. Poate fi integrată cu uşurinţă într-o dietă vegetariană. Cele mai raportate efecte fiind cele oxidante, cele antitumorale, antibacteriene, antivirale, hepatoprotectoare şi de reglare a tranzitului intestinal.”, explică ea conform Observator.

Cu toate acestea, producția de hribi din acest an a fost extrem de scăzută, cu mai puțin de 60 de tone colectate, comparativ cu cele 300 de tone din anii precedenți. Acest declin în producție ar putea influența disponibilitatea și prețurile hribilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel