Israelul rămâne o țară profund divizată pe plan intern, în ciuda tuturor lucrurilor. Teribilul masacru comis de Hamas la 7 octombrie a făcut pentru o clipă să se uite demonstrațiile și polemicile grave împotriva guvernului și a partidelor religioase care au sfâșiat profund întreaga societate în ultimele luni, dar când faptele sunt puse la încercare, problemele de fond rămân neschimbate.
La festivalul de muzică Supernova, care era în plină desfășurare în zorii zilei de 7 octombrie, teroriștii Hamas au ucis-o pe Alina Plahti, pe prietenul ei, Yonatan Eliyahu, un alt prieten și aproape 260 de alți petrecăreți, majoritatea evrei israelieni.
Cu toate acestea, trei săptămâni mai târziu, Plahti, în vârstă de 23 de ani, a fost înmormântată separat de ceilalți evrei - o înmormântare cunoscută în iudaism ca fiind "în afara gardului" - într-un cimitir din orașul său natal, Beit She'an.
Alina, ucisă de Hamas la „festivalul morții“, nu a fost primită de rabini în cimitir
Motivul: Plahti nu era evreică în conformitate cu interpretarea ortodoxă a legii evreiești și, prin urmare, nu putea fi înmormântată printre evrei, potrivit rabinului Yosef Yitzhak Laseri, șeful Rabinatului Șef din Beit She'an, brațul guvernamental responsabil de administrarea serviciilor religioase pentru evrei, inclusiv de înmormântare.
Dovada vine acum cu tensiunile generate de decizia rabinatului de a nu o înmormânta într-un cimitir evreiesc consacrat pe Alina P., în vârstă de 23 de ani, ucisă de Hamas și al cărei corp desfigurat a fost identificat abia recent. Motivele? Alina nu îndeplinise încă procedurile religioase de convertire la iudaism și, prin urmare, nu are dreptul de a fi înmormântată într-un cimitir oficial controlat de rabinat.
Familia fetei protestează. "Fiica noastră a murit ca o evreică printre evrei", declară tatăl. Se pare că și alte victime, în special de origine rusă, nu au fost înmormântate conform procedurilor rabinatului și Halakha, legea iudaică. Problema este una de lungă durată.
În anii 1990, rabinatul a refuzat să recunoască soldații care au emigrat din Rusia și au murit în Liban. În ultimii ani, creșterea numărului de partide religioase a accentuat tensiunile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News