Cu accent pe relațiile parlamentare, președintele Consiliului Federal al Austriei, Korinna Schumann, și președintele Senatului României, Alina-Stefania Gorghiu, au avut astăzi o întrevedere. Din partea română, schimbul de replici s-a axat pe tema aderării României la spațiul Schengen, mai ales că în zilele următoare urmează să se ia o decizie importantă în acest sens la nivelul UE, după consiliul JAI din 8 decembrie.
Din partea României, au fost luate toate măsurile pentru atingerea obiectivului de aderare la Schengen, a spus Gorghiu. Au avut loc discuții și schimburi cu toate țările europene. Cu excepția Austriei, acest lucru a făcut ca toată lumea să sprijine România, a declarat președintele Senatului României. O comisie de experți a Comisiei Europene a analizat, de asemenea, foarte pozitiv măsurile României.
Alina Gorghiu, vizită de lucru în Austria pentru aderarea României la Schengen: „Protecţia lucrătorilor români din Austria este o prioritate“
Comisia a confirmat că România îndeplinește toate cerințele. Gorghiu a subliniat și avantajele pe care, în opinia sa, le-ar aduce aderarea României la Schengen, cum ar fi pentru securitatea frontierelor externe sau pentru investitorii din România. Ea a perceput argumente în dezbaterea publică din Austria care, conform informațiilor sale, nu se vor dovedi a fi adevărate. Gorghiu s-a arătat convinsă că aderarea României ar fi un câștig pentru UE și pentru spațiul Schengen și i-a cerut președintelui Consiliului Federal, doamna Schumann, să îi susțină cererea, potrivit OTS.at.
În calitate de președinte al Consiliului Federal, ea nu putea acționa în niciun fel de politică de partid, a spus Schumann. Cu toate acestea, ea ar putea să ia în considerare problema și să încerce să transmită argumentele ministrului de interne.
Printre altele, s-a discutat și despre muncitorii români din Austria. Președinta Consiliului Federal a declarat că este foarte recunoscătoare pentru derogarea de atunci a României de a permite intrarea și ieșirea din țară a personalului de asistență medicală la începutul pandemiei Corona, în 2020, mai ales că acești lucrători români reprezintă un pilon esențial al sistemului de sănătate. De asemenea, este foarte important pentru ea să mențină și să îmbunătățească în continuare condițiile de muncă ale îngrijitorilor din Austria. Muncitorii din silvicultură și cei care lucrează la recoltare sunt, de asemenea, lucrători importanți care ar trebui să poată lucra în condiții bune în Austria.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News