Alivancă moldovenească este un desert întâlnit cel mai des în satele din nordul Moldovei sau în Bucovina, acolo unde probabil că încă mai sunt bunicuţe care îşi aşteaptă nepoţii să vină în vacanţă. Poți face acest preparat când ai musafiri și nu ai prea mult timp pentru a realiza deserturi sofisticate. Iată rețeta simplă.
Ingrediente
Ai nevoie de:
- 400 de grame mălai extra
- 1 kg de smântână cu 30% grăsime
- 2 ouă, preferabil de țară
- 200 gr de zahăr
- 10 gr praf de copt
- 10 gr zahăr vanilat
- 1 linguriță de sare
- 120 ml ulei
Alivancă moldovenească. Mod de preparare
Se ia un bol mare și se pune smântâna, cele două ouă, uleiul, zahărul și zahărul vanilat. Se amestecă bine cu un tel și apoi se folosește vedeta preparatului: mălaiul.
Mălaiul se toarnă puțin câte puțin, ca-ntr-o ploaie mocănească de septembrie și-n tot acest timp se amestecă energic cu același tel. După ce s-a încorporat mălaiul, se tapetează o tavă rotundă cu hârtie de copt și se toarnă compoziția acolo.
Se dă tava la cuptor, la 180 de grade timp de 50 de minute. Când e gata, se scoate din cuptor și se lasă să se odihnească.
Acest desert e bun și cald și rece, dar mai ales cu dulceață de cireșe amare deasupra. Dacă nu ai dulceață la îndemână, o poți pudra pur și simplu cu zahăr tos.
Pe lângă faptul că e delicioasa, această rețetă de alivancă moldovenească e și aspectuoasă, fiind aurie datorită mălaiului din compoziţie. În plus, textura e moale, umedă şi pufoasă în acelaşi timp.
Poftă bună!
Dacă ți-a plăcut această rețetă, cu siguranță îți va plăcea și cea de Chec cu banane și alune (banana bread).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News