Alivenci moldovenești pufoase și fragede pot fi un aperitiv savuros dacă e sărat sau un desert cu adevărat fabulos, dacă e dulce. Nu este greu de făcut, iar rezultatul este absolut delicios. Este o rețetă țărănească autentică, care se face cu lapte proaspăt, caș proaspăt sau brânza frământată.
Aveți nevoie de 1 litru de lapte proaspăt 2%, 100 grame unt 82%, 1 plic zahăr vanilat, sare de mare iodată după gust, 300 grame de mălai, 500 grame brânză de vaci, 300 grame smântână 20%, 5 ouă, 50 grame făină albă de grâu.
Ar putea să vă placă și: Orez cu prune uscate, afumate. Rețeta ca la bunica acasă
Pentru umplutură aveți nevoie de 200 grame zahăr, coajă de lămâie, 5 ouă, dulceață după gust, zahăr pudră după gust
Alivenci moldovenești pufoase și fragede, mode de preparare
Într-o cratiță puneți la fiert laptele împreună cu untul, zaharul vanilat și sarea. Când laptele dă în primul clocot, puneți mălaiul amestecând mereu, astfel încât să nu formeze cocoloașe. După aproximativ 5 minute opriți focul și lăsați la răcit.
Ar putea să vă placă și: Prăjitura cu mere pentru leneși. Rețeta simplă pe care n-ai cum s-o ratezi
Într-un bol puneți brânza dulce, smântână, gălbenușurile, făina, zahărul și coaja de lămâie și portocală. Amestecați până când zaharul s-a topit. Când s-a răcit terciul de mălai, puneți amestecul de brânză și albușurile bătute spumă și amestecați până la omogenizare.
Puneți compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și băgați la cuptor, la 170 °C timp de 45-50 de minute. Serviți Alivencile moldovenești pufoase și fragede cu dulceață sau smântănă și pudrate cu zahăr pudră.
Dacă ți-a plăcut rețeta de Alivenci moldovenești pufoase și fragede, s-ar putea să îți placă și rețeta Mălai Dulce - Rețeta bunicii care l-a impresionat pe Papa Francisc în România
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News