Alocaţie socială în Italia. Cum se poate depune cerere şi ce condiţii trebuie îndeplinite

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Alocația (pensia) socială, cunoscută în Italia ca "Assegno sociale",  este o indemnizație sau un ajutor social pentru cetăţenii rezidenţi în Italia, cu venituri foarte mici sau a căror venituri familiale totale nu depăşesc plafonul legal stabilit.

Dacă iniţial puteau primi alocaţie socială persoanele care aveau vârsta de cel puţin 65 de ani şi 3 luni, din 2018 limita de vârstă a ajuns la 66 ani și 7 luni.

O altă condiţie este ca solicitantul să locuiască legal în Italia de cel puţin 10 ani şi să fie înscris la Serviciul de evidenţă a populaţiei (anagrafe), din cadrul Primăriei. Acolo solicitantul poate prezenta inclusiv "carta di soggiorno" – cartea de şedere.

Citeşte şi: AVIZ românilor din Spania: Pensionarea pentru limită de vârstă sau de invaliditate

De asemenea, cei care doresc să aplice pentru alocaţia socială trebuie să aibă un venit foarte mic sau niciun venit.

În fiecare an, Institutul Naţional de Securitate Socială (INPS) verifică dacă beneficiarul îndeplineşte condiţiile privind venitul realizat şi cele referitoare la şederea efectivă în Italia.

 

În ce condiţii se poate pierde alocaţia socială

 

Alocaţia socială nu poate fi transferată în străinătate. Dacă beneficiarul acesteia se mută într-o altă ţară, îşi pierde dreptul de a primi respectiva alocaţie. De asemenea, alocaţia socială nu poate fi transmisă urmaşilor.

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul MAE, INPS suspendă plata alocaţiei sociale în cazul în care beneficiarul se află în străinătate pentru perioade mai mari de o lună (cu excepţia problemelor medicale foarte grave dovedite prin documentaţia medicală necesară).

La un an de la suspendarea dreptului, INPS poate revoca plata prestaţiei, dacă în urma verificărilor efectuate a rezultat că situaţia a rămas neschimbată.

 

Cum se poate depune cerere pentru alocaţie socială

 

Cererea pentru obţinerea alocaţiei sociale se poate depune online, cu condiţia ca solicitantul să aibă cont pe site-ul INPS sau poate suna la: 803164 (apelabil gratuit de la un telefon fix), 06164164 (apelabil de la un telefon mobil).

Totodată, cei care vor să aplice pentru alocaţie socială poate să ceară sprijinul unei instituţii de asistenţă -”Patronato”. Este necesar să comunice codul fiscal şi al soţiei/soţului, chiar dacă partenerul locuieşte în străinătate.

Valoarea alocaţiei sociale În funcţie de venitul realizat anual, alocaţia socială poate fi acordată integral sau parţial. Valoarea alocaţiei socială se stabileşte anual. Veniturile realizate trebuie să fie inferioare limitelor stabilite anual. Acestea variază în funcţie de starea civilă a pensionarului. Dacă solicitantul este căsătorit, se ia în calcul şi venitul soţului/soţiei.  În 2018, limita de venit pentru indemnizația socială a fost egală cu 5.824 de euro pe an, sau 11.649,82 pentru persoanele căsătorite. Familiile care realizează venituri sub o mie de euro, alocația poate să ajungă până la 250 de euro lunar. Dacă veniturile familiale cresc, depășind suma de 2.500 de euro lunar, scade şi cuantumul alocaţiei sociale.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel