Documentarul „Superhombre", în regia lui Mircea Gherase şi Lucian Mircu, despre alpinistul timişorean Horia Colibăşanu va fi prezentat pe 25 februarie în deschiderea celei de-a cincea ediţii a Alpin Film Festival (AFF), unicul eveniment din România dedicat culturii şi educaţiei montane.
„Îmbinând peste 100 de ore de filmări, material de arhivă şi imagini în premieră din locuri puţin umblate de om, 'Superhombre' îl surprinde pe Horia Colibăşanu în cele trei ipostaze ale sale: dentist, tată a doi copii şi alpinist în Himalaya. Gestul solidar şi riscant de a nu-şi abandona camaradul bolnav la 7.400 metri pe Annapurna, pe alpinistul basc Inaki Ochoa, a impresionat Spania şi comunitatea alpiniştilor din lumea întreagă. În ciuda tragicului incident, Horia Colibăşanu a continuat să se caţere în pur stil alpin, aşa cum făcea Inaki, fără oxigen suplimentar. În primăvara lui 2017, sportivul de 40 de ani începe o nouă expediţie pe Everest, după două tentative ratate. Pentru prima oară, el încearcă o ascensiune solo. 'Superhombre' este o poveste despre căutarea libertăţii într-o lume în care timpul e tot mai scurt. Pentru Horia şi colegii lui, Himalaya e unul din ultimele locuri de pe planetă unde mai poţi trăi neprevăzutul, aventura autentică", se arată în prezentarea peliculei.
Alpin Film Festival se va desfăşura în perioada 24 februarie-1 martie la Braşov, Buşteni şi Predeal.
La ediţia din acest an a Alpin Film Festival va fi prezentată o selecţie spectaculoasă de filme despre ascensiuni montane, expediţii şi poveşti ale muntelui, precum şi prezentări de carte, dezbateri şi expoziţii de fotografie legate de universul muntelui şi alpinism.
Primul om din istorie care a cucerit Everestul pe timp de iarnă, legendarul alpinist polonez Krzysztof Wielicki, distins în 2019 cu Premiul pentru întreaga carieră Piolet d'Or, este invitatul de onoare al celei de-a 5-a ediţii Alpin Film Festival. Pe 26 februarie, după proiecţia documentarului "Ultimul munte" ("The Last Mountain"), considerat cel mai bun film de munte al anului 2019, publicul va avea ocazia să afle de la invitatul polonez detalii din cele mai importante expediţii de grup, dar şi despre succesele lui solo şi despre următoarele cuceriri pe care plănuieşte să le facă în următorii ani.
În aceeaşi zi, de la ora 18,30, Centrul Cultural Reduta va găzdui proiecţia-eveniment a documentarului "Ascensiunea Everestului" ("The Ascent of Everest", regia Antonello Padovano) - interviul testament al renumitului alpinist Sir Edmund Hillary, care, alături de Tenzing Norgay, a atins pentru prima dată în istorie vârful lumii: vârful muntelui Everest. Filmul prezintă toate etapele ascensiunii lor, destăinuind detalii necunoscute şi mărturii surprinzătoare despre aventura care la 29 mai 1953 culmina cu o victorie fără precedent.
Cea de-a 5-a ediţie Alpin Film Festival este un tribut adus alpinistului Zsolt Torok, pornit în 2019 într-o ultimă expediţie, în munţii Făgăraş
Juriul care va alege titlurile câştigătoare dintre cele 27 incluse în Competiţia Internaţională este format din producătoarea Oana Ghiocel - consultant, editor şi realizator independent, specializat în lungmetraje şi scurtmetraje documentare, regizorul german Bjorn Reinhardt, ale cărui filme documentare au fost premiate în întreaga lume, şi Aldo Audisio, fondator şi fost coordonator al Alianţei Internaţionale IAMF pentru film de munte şi preşedinte al Festivalului de Film Trento.
Din juriul Competiţiei naţionale vor face parte, printre alţii, Dinu Mititeanu, medic, pasionat montaniard, fost alpinist şi salvamontist, Liviu Marghidan, cineastul care semnează filme premiate în cele mai importante festivaluri din lume, Sorin Păltănea, inginer, fost alpinist şi speolog.
Începând din acest an, festivalul face parte din IAMF - International Alliance for Mountain Film, prestigioasa asociaţie mondială ce reuneşte 27 de evenimente cinematografice din 20 de ţări de pe 5 continente, relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News