Erich Mocanu a fost cel care a sesizat o posibilă problemă cu actul care atestă domiciliul sau reședința unui român în Germania eliberat de primării. Ambasada României în Germania precizează că acest document nu are termen de expirare cu excepția celor primite de românii care desfășoară munci sezoniere.
Redăm mai jos răspunsul oficial al Ambasadei României la Berlin:
"Cu privire la elementele semnalate în articolul Problemă pentru românii din Germania care vor să voteze. Erich Mocanu, semnal de alarmă, Ambasada României în Republica Federală Germania precizează că documentele emise de primării (Anmeldung, Meldebestätigung, Meldebescheinigung) în vederea atestării domiciliului sau a reședinței pe teritoriul acestui stat nu au termen de valabilitate. Totodată, misiunea diplomatică precizează că, în conformitate cu prevederile legislației germane, cetățenii Uniunii Europene au obligația de a se înregistra pe lângă autoritățile locale în cel mult două săptămâni de la stabilirea reședinței/domiciliului pe teritoriul Germaniei. De asemenea, în conformitate cu aceleași prevederi, aceștia au obligația ca, în cazul schimbării domiciliului sau reședinței, să notifice autoritățile locale pentru radierea din evidențe a vechii adrese și, respectiv, înregistrarea noii adrese.
Totodată, misiunea diplomatică precizează că autoritățile germane/primăriile pot emite și documente cu valabilitate limitată care atestă reședința, acestea fiind emise în mod excepțional pentru persoanele care prestează munci sezoniere, durata de valabilitate acoperind, în general, durata contractului.
De asemenea, Ambasada României la Berlin subliniază că, în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile parlamentare din acest an, cetățenii români pot face dovada domiciliului sau a reședinței în Republica Federală Germania, fie cu documentele menționate anterior (Anmeldung, Meldebestätigung sau Meldebescheinigung), fie cu unul dintre următoarele documente: adeverință privind domiciliul permanent/reședința, adeverință privind dreptul la liberă circulație și la alegerea domiciliului în UE, permis de muncă (numai pentru persoanele care dețin și cetățenia germană), permis de ședere pe durată determinată, permis de ședere, permisiune de stabilire permanentă sau permisiune de ședere permanentă UE. Aceste documente sunt prevăzute în anexa Ordinului nr. 1627/2019 privind documentele care atestă reședința în străinătate a cetățenilor români în vederea exercitării dreptului de vot prin corespondență la alegerile pentru Președintele României din anul 2019 și pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020, cu modificările și completările ulterioare și este disponibilă și pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, în secțiunea dedicată alegerilor parlamentare - http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anexa_omae_1627_20191_cu_anexe-1.pdf".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News