Pe poarta instituției diplomatice a fost scris un mesaj în limba rusă „Putin – ucigaș”
Svetlana Scripnic, ofițer al Direcției de Poliție a mun. Chișinău, a declarat că fapta a fost comisă de către un bărbat de 40 de ani care este originar din Rusia.
„În seara zilei de 7 octombrie, un bărbat în vârsta de 40 de ani originar din Rusia, a comis mai multe acte huliganice în apropierea ambasadei Ruse. Acesta a vandalizat poarta ambasadei cu baloane artizanale, a lansat focuri de artificii în apropierea clădirii și a agățat pe o rangă metalică o bucată de stofă albastră cu alb”, a declarat pentru TV8, Svetlana Scripnic.
Mai mult, bărbatul a urcat pe gardul instituției. „La rugămintea angajaților Inspectoratului General de Carabinieri, bărbatul s-a opus, însă ulterior a fost coborât de pe gardul ambasadei”, a mai adăugat ofițerul Direcției de Poliție a mun. Chișinău,
În urma incidentului, bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore și este cercetat penal pentru huliganism.
Vezi și:
Rusia susține că Podul Crimeei a fost distrus de explozia unei maşini-capcană
Incendiul de pe podul care leagă peninsula Crimeea de Rusia continentală ar fi fost provocat de explozia unei maşini-capcană, fiind afectată porţiunea rutieră a podului, susţine Comitetul naţional antiterorist rus, citat de agenţiile de presă ruse, potrivit France Presse.
"Astăzi la ora locală 06:07 (03:07 GMT) pe partea rutieră a podului Crimeii a avut loc explozia unei maşini-capcană care a antrenat incendierea a şapte cisterne feroviare ce se îndreptau spre Crimeea", a indicat Comitetul.
Autorităţile ruse în domeniul drumurilor au indicat pe site-ul lor că traficul pe pod este "întrerupt temporar".
Cauzele incendiului "sunt pe cale să fie stabilite", potrivit Căilor ferate din Crimeea.
Podul din Crimeea, inaugurat în 2018, trece peste strâmtoarea Kerci pentru a lega teritoriul rus de peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014.
El a devenit un simbol al anexării din 2014 şi este utilizat de armata rusă pentru a-şi aproviziona trupele cu material material în sudul Ucrainei.
Rusia a afirmat întotdeauna că podul nu riscă nimic, în pofida luptelor în Ucraina, dar a ameninţat Kievul cu represalii dacă forţele ucrainene ar încerca să atace podul sau Crimeea.
Mai multe explozii au avut loc în ultimele luni la instalaţii militare din Crimeea, rezultat probabil al operaţiunilor militare ucrainene, cum ar fi la baza militară din Djankoi, devastată în august de o deflagraţie la un depozit de muniţii.
Rusia iniţiază o anchetă penală cu privire la explozia pe podul de peste Kerci, care leagă Crimeea de teritoriul rus
Rusia a deschis sâmbătă o anchetă penală asupra exploziei care a avariat grav importantul pod care leagă Rusia continentală de peninsula Crimeea anexată de Moscova în 2014 şi care a fost provocată, potrivit ei, de explozia unui vehicul, relatează AFP.
Comitetul de anchetă rus a declarat că a "deschis o anchetă penală în legătură cu incidentul de pe podul Crimeii". El a precizat că incendiul care s-a declanşat a avut loc după "explozia unui camion".
Şeful parlamentului regional din Crimeea, instalat de Moscova, Vladimir Konstantinov, a denunţat o lovitură a "vandalilor ucraineni".
Dacă Ucraina este la originea incendiului şi a exploziei pe podul Crimeii, ar fi o palmă pentru Rusia că o infrastructură atât de crucială şi atât de departe de front poate fi avariată de forţele ucrainene.
Rusia înregistrează eşecuri militare de la începutul lunii septembrie, trupele sale fiind forţate să se retragă atât în nord-est, cât şi în sudul ţării, în special în regiunea Herson, situată la frontiera cu Crimeea, şi a cărei anexare o revendică Putin.
Incendiul a determinat sistarea temporară a traficului pe calea ferată şi pe porţiunea auto a podului peste strâmtoarea Kerci. Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News