Ambasada SUA în România, alertă de securitate privind o "amenințare împotriva instituțiilor religioase". Sunt vizate sinagogi și moschei din București și din țară

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Ambasada SUA a emis o informare cu privire la amenințări care ar putea viza lăcașe de cult din România în acest weekend.

Ambasada Statelor Unite ale Americii la București a emis, în premieră, o alertă de securitate pentru weekendul 11-13 octombrie, semnalând posibile amenințări la adresa instituțiilor religioase din România. Vizate sunt în special sinagogile și moscheile din București și alte orașe din țară. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că va acorda o atenție sporită zonelor în care se desfășoară ceremonii religioase în această perioadă.

"Ambasada Statelor Unite ale Americii a fost informată cu privire la amenințări care ar putea viza o sinagogă, un templu sau o moschee din România în weekend-ul 11-13 octombrie. Ambasada îndeamnă cetățenii americani să manifeste prudență sporită în apropierea instituțiilor religioase din România în această perioadă", se precizează în comunicatul oficial.

În document, Ambasada SUA recomandă cetățenilor americani să adopte următoarele măsuri de siguranță:

Exercitarea prudenței sporite și evitarea instituțiilor religioase în perioada indicată;
Păstrarea unui comportament discret;
Conștientizarea împrejurimilor;
Reevaluarea planurilor personale de securitate.

Reacția SRI


Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Ovidiu Marincea, a afirmat că atenţia autorităţilor va fi sporită şi a evocat contextul internaţional şi evenimente religioase de la finalul săptămânii.

"În prezent, Serviciul Român de Informaţii nu are date şi informaţii care ar putea conduce la solicitarea creşterii nivelului de alertă teroristă, dar, ţinând cont totuşi de contextul internaţional de securitate şi de evenimentele religioase care se întâmplă în acest weekend, SRI împreună cu structurile competente şi cu toate celelalte structuri şi instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională evident că va manifesta o atenţie sporită pentru prezervarea stării de securitate în România", a arătat acesta.

Şi Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a precizat, pe site-ul oficial, că în acest weekend vor fi la datorie "efective mărite, pentru asigurarea unui climat optim de ordine şi siguranţă publică".

"Astfel, poliţiştii, jandarmii, poliţiştii de frontieră, împreună cu partenerii instituţionali, se vor afla în stradă, o atenţie deosebită fiind acordată zonelor în care se desfăşoară ceremonii religioase, lăcaşurilor de cult şi locurilor cu public numeros, pentru siguranţa tuturor cetăţenilor", au transmis reprezentanţii MAI.

Mai mult, aceştia fac apel la persoanele care observă posibile încălcări ale legii să sesizeze structurile abilitate, prin numărul unic de urgenţă 112 sau, după caz, la cel mai apropiat echipaj al Ministerului Afacerilor Interne. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel