Ambasadorului i s-a transmis "în mod oficial condamnarea fermă de către România a aplicării pedepsei capitale, în orice circumstanţe, şi, în mod cu atât mai reprobabil, a practicii executărilor prin spânzurare a protestatarilor de către Republica Islamică Iran", se arată într-un comunicat transmis de MAE.
Cu prilejul convocării, la nivel de director general politic din MAE, au fost reiterate îngrijorările profunde la nivelul MAE, al instituţiilor democratice şi al societăţii civile din România, provocate de continuarea încălcărilor drepturilor omului în Republica Islamică Iran, inclusiv condamnarea protestatarilor din motive politice, în absenţa unui proces echitabil, în contextul manifestaţiilor la nivel naţional declanşate în septembrie 2022, în urma decesului în arest al tinerei Mahsa Amini. A fost făcut un apel la stoparea încălcărilor drepturilor omului.
Ambasadorul Iranului - convocat la MAE în contextul execuţiilor a doi protestatari
MAE a reamintit ambasadorului Republicii Islamice Iran la Bucureşti concluziile Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene din 12 decembrie 2022, cu accent pe toate aspectele problematice care nu au primit un răspuns constructiv din partea autorităţilor de la Teheran. A fost subliniat că respectivele aspecte din concluziile adoptate de către Consiliul UE rămân valabile şi că nerezolvarea acestora are un impact negativ asupra relaţiilor cu UE, se mai arată în comunicat, potrivit Agerpres.
Cazul Mashei Amini afăcutînconjuru lumii când, pe 16 septembrie 2022, tânăra iraniană în vârstă de 22 de ani a murit într-un spital din Teheran, în circumstanțe suspecte. Patrula de îndrumare, poliția de moralitate religioasă a guvernului iranian, a arestat-o pe tânără pentru că nu a purtat hijabul în conformitate cu standardele guvernamentale. Poliția, după ce a transferat-o la spital, a spus că Mahsa Amini a avut un atac de cord la secția de poliție, s-a prăbușit și a intrat în comă. Însă martorii oculari, inclusiv femeile care au fost reținute împreună cu Mahsa Amini, au spus că tânără iraniană a fost bătută sever și că a murit ca urmare a brutalității poliției. Cu toate acestea, autoritățile iraniene au negat acest lucru. Moartea tinerei a dus la o serie de proteste, descrise de presa occidentală drept cele mai mari proteste iraniene după 2009.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News