Ambasadorul român la Haga, vizită la abatoarele unde lucrează români INFECTAȚI cu noul coronavirus

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Ambasadorul României la Haga, Brândușa Predescu, a mers în vizită la companiile de procesare și prelucrare a cărnii din Olanda unde muncesc români depistați pozitiv cu noul coronavirus. Ea a discutat cu reprezentanții sindicatelor și cu autoritățile locale.

MAE a transmis miercuri că ambasadorul României la Haga, Brândușa Ioana Predescu, a mers în vizită la companiile de profil din Regatul Țărilor de Jos, unde muncesc români diagnosticați cu noul coronavirus.

„Cu această ocazie, reprezentanții misiunii diplomatice au constatat condițiile de lucru din cadrul companiilor de profil și măsurile dispuse de autoritățile competente în vederea prevenirii răspândirii noului coronavirus și au avut o serie de întâlniri cu autoritățile locale (primarul localității și un reprezentant al Ministerului Muncii, Sănătății și Dialogului Social din landul North Rhine-Westphalia din Olanda), precum și cu reprezentanți ai organizației sindicale reprezentative și ai mass-media. La discuții au participat și lucrători români care și-au încheiat recent raporturile de muncă cu un angajator olandez din domeniu, iar din relatările acestora a rezultat faptul că există cazuri de nerespectare de către angajator a clauzelor contractuale. Aceste aspecte au fost semnalate autorităților olandeze competente, prin grija biroului atașatului pe probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei României la Haga”, se arată într-un comunicat de presă al MAE, citat de Mediafax.

Potrivit sursei citate, la nivelul autorităților olandeze a fost constituit un grup de lucru inter-instituțional, cu participarea unor experți din partea Ministerelor Afacerilor Sociale, al Sănătății, al Afacerilor Interne, al Ministerul Public, dar și din alte organizații precum Asociația Municipalităților olandeze, care au ca scop elaborarea de rapoarte și îndrumări menite să îmbunătățească situația lucrătorilor mobili, atât pe termen scurt, în contextul pandemiei de COVID-19, cât și pe termen lung.

„Grupul de lucru a subliniat în primele sale recomandări că, întrucât un număr mare de lucrători transfrontalieri își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de producție din Olanda, dar sunt cazați în alte state membre ale UE, precum Germania sau Belgia, există nevoia de cooperare între instituțiile locale olandeze și cele din aceste state. Cooperarea ar trebui să implice, în viziunea Grupului de lucru menționat, schimbul rapid de informații și inspecții comune ale autorităților de control în relațiile de muncă din statele vizate”, mai transmite MAE.

De asemenea, Ambasadorul României la Haga a transmis și o scrisoare ministrului olandez al Muncii și Afacerilor Sociale, în care a subliniat importanța respectării măsurilor de prevenție de către angajatorii locali.

În răspunsul transmis, ministrul olandez al muncii a accentuat, la rândul său, faptul că, printre măsurile luate de autoritățile locale de sănătate din Olanda au fost și stabilirea de contacte cu autoritățile locale din statele vecine, potrivit MAE.

33 de muncitori români, confirmați pozitiv cu coronavirus

 

În plus, întrucât o parte din muncitorii români care lucrau în abatoarele unei companii din industria de procesare/prelucrare a cărnii situate pe teritoriul Regatului Țărilor de Jos, în imediata vecinătate a graniței cu Republica Federală Germania, locuiesc în localitatea Emmerich am Rhein din Republica Federală Germania (671 de cetățeni români), printre aceștia numărându-se 33 de persoane confirmate pozitiv cu COVID-19, consulul general al României la Bonn s-a deplasat și el în localitatea menționată.

„Din discuțiile purtate cu reprezentantul primăriei orașului Emmerich am Rhein, a reieșit că starea de sănătate a cetățenilor români infectați cu COVID-19 este bună, nefiind necesară spitalizarea. Toate persoanele s-au infectat la locul de muncă sau intrând în contact cu lucrători infectați. În dialogul cu partea română, autoritățile germane au subliniat că problematica generată de desfășurarea activităților profesionale în statul olandez și reședința în Republica Federală Germania limitează competențele de intervenție ale autorităților locale germane, care și-au manifestat însă disponibilitatea de a colabora cu autoritățile olandeze pentru identificarea unor soluții în gestionarea situației muncitorilor transfrontalieri”, se mai arată în comunicat.

În același timp, pentru a veni în sprijinul muncitorilor români în Regatul Țărilor de Jos, ministerul olandez al Afacerilor Sociale (SZW) a publicat recent un material informativ în limba română, cu privire la măsurile de protecție de care angajatorii și angajații trebuie să țină cont pentru evitarea răspândirii virusului Sars-Cov2.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel