Publicitate
Anul acesta va fi deschis un număr record de secţii de vot, iar distribuirea lor a fost gândită să acopere cât mai echitabil întreg teritoriul Republicii Moldova, a indicat diplomatul român. La Chişinău, secţiile de vot vor fi amplasate în cerc pe o rază de circa doi kilometri de Ambasada României pentru a se putea acoperi cât mai bine fluxul de cetăţeni din toate cartierele.
„Noi suntem pregătiţi deja cu toate elementele de birotică şi cabine de vot”, a spus Daniel Ioniţă.
Alegătorii trebuie să deţină un act de identitate românesc valabil
Diplomatul român a reiterat că pentru a-şi exercita dreptul de vot, alegătorii trebuie să deţină un act de identitate românesc valabil. La scrutin pot participa toţi cetăţenii români cu reşedinţa sau domiciliul în Republica Moldova cu vârsta de 18 ani, cetăţenii care în ziua alegerilor se află în Republica Moldova, indiferent de motivul prezenţei lor aici, şi cetăţenii cu drept de vot din alte state membre ale UE, care s-au înscris pe listele speciale pentru a vota membrii din România în PE.
Pentru a putea vota, cetăţenii cu drept de vot vor trebui să deţină unul dintre următoarele documente: paşaport diplomatic, paşaport diplomatic electronic, paşaport de serviciu, paşaport de serviciu electronic, paşaport simplu, paşaport simplu electronic, paşaport simplu temporar, cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea electronică de identitate sau buletinul de identitate.
Secții de votare
Votarea va începe la ora locală 07:00 şi se va încheia la 21:00. Din totalul celor 36 de secţii de vot deschise în Republica Moldova, 13 vor activa la Chişinău. Alte două secţii vor funcţiona la Bălţi. Totodată, câte o secţie de votare va funcţiona la Ungheni, Soroca, Drochia, Edineţ, Făleşti, Floreşti, Teleneşti, Hânceşti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Căuşeni, Anenii Noi, Bardar, Călăraşi, Cahul, Cantemir, Cimişlia, Giurgiuleşti, Leova şi Carabetovca.
După europarlamentare, echilibrul de forţe între partidele din Parlamentul European se va schimba, însă cu certitudine cei 32 de europarlamentari români vor munci în folosul şi în sprijinul parcursului european al Republicii Moldova, a ţinut să sublinieze ambasadorul României la Chişinău în acelaşi interviu.
Europarlamentarii români, mesaje încurajatoare pentru Republica Moldova
De-a lungul anilor, europarlamentarii români au fost purtătorii unor mesaje încurajatoare pentru Republica Moldova, noi avem dorinţa sinceră de a ajuta parcursul european al Chişinăului, a spus Daniel Ioniţă. 'România are 32 de voturi ce contează în absolut orice configuraţie de forţe politice. Noi vrem şi vom fi avocaţii Republicii Moldova în UE, însă trebuie să primim semnale clare şi de la Chişinău în acest sens. Ne dorim ca Republica Moldova, indiferent de culoarea viitorului guvern, să rămână orientată către Vest şi să îşi menţină vectorul european'', a concluzionat ambasadorul român.
La alegerile pentru Parlamentul European, programate pentru 26 mai, cetăţenii români vor alege 32 de deputaţi care vor avea mandate de 5 ani. România va deschide în străinătate un număr record de secţii de votare - 441, dintre care 36 în Republica Moldova, notează Moldpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News