Potrivit comunicatului menţionat, diplomatul american s-a aflat pentru prima dată la Oradea de la instalarea sa în această funcţie, iar discuţia, care s-a purtat în limba română, a avut ca subiecte centrale oportunităţile de cooperare şi dezvoltare a relaţiilor economice dintre SUA şi România, care privesc implicit şi Oradea.
Ambasadorul american a afirmat că a auzit numai cuvinte de laudă la adresa Oradiei, despre care a afirmat că este pe o direcţie bună.
'Am venit să cunosc oraşul, e pentru prima dată când sunt aici. Vă mulţumesc pentru primire, mă bucur că am ajuns să vizitez Oradea', a spus Kathleen Kavalec.
Ambasadorul a vrut să ştie cum a reuşit oraşul nostru să se dezvolte într-un ritm accelerat, comparând evoluţia Oradiei cu a altor municipii, care nu au făcut paşi atât de importanţi. 'Noi funcţionăm ca o societate privată, deşi am putea avea 900 de angajaţi, având în vedere populaţia oraşului, suntem la jumătate, circa 500. În plus, am urmărit întotdeauna să cheltuim maximum 15% din bugetul local pentru salariile cu personalul, iar restul să îi direcţionăm către investiţii', a declarat primarul Birta.
În cadrul întrevederii, edilul a vorbit şi despre principalele proiecte ale administraţiei publice locale şi direcţiile pe care Primăria Oradea le are în vedere şi care vizează investiţiile private, fondurile europene, infrastructura rutieră şi turismul.
'E o onoare pentru noi să vă avem în vizită. Suntem un oraş în care avem diferite etnii, care convieţuiesc fără nicio problemă. Administraţia publică orădeană a avut mereu în vedere trei direcţii care au dus la dezvoltarea comunităţii noastre. Prima, prin care s-a pus accentul pe investiţiile private pe care le considerăm importante. Avem deja patru parcuri industriale şi suntem pe punctul de al deschide şi pe al cincilea, investiţiile străine atrase din 2008 şi până în prezent ridicându-se la peste un miliard de euro. Toate acestea au creat în jur de 12.000 de locuri de muncă în Oradea, ceea ce înseamnă salarii mai bune, bunăstare şi o creştere a calităţii vieţii. O altă direcţie pe care am ţintit-o a fost dezvoltarea infrastructurii şi atragerea de fonduri europene, datorită cărora am schimbat faţa oraşului. Am investit banii europeni în pasaje rutiere, zone pietonale, unităţi de învăţământ, spitale, reţele de termoficare, apă şi canalizare şi continuăm să facem acest lucru pentru a spori confortul şi a îmbunătăţi condiţiile pentru locuitorii oraşului', a afirmat primarul Birta.
Edilul a adăugat că un alt sector pe care s-a axat Primăria Oradea a fost turismul, înţelegând nevoia atragerii de vizitatori în oraş. 'În acest sens, ne-am îngrijit să reabilităm clădirile cu valoare arhitecturală din Oradea, pentru a le pune în valoare, fiind importante puncte de atracţie pentru cei care ne vizitează', a subliniat edilul.
În încheiere, Kathleen Kavalec şi-a manifestat intenţia de-a intermedia viitoare colaborări între părţile implicate şi chiar potenţiale investiţii americane în Oradea, subiect faţă de care primarul Florin Birta şi-a exprimat toată deschiderea.
În cursul zilei de luni, va fi prezentată la Oradea expoziţia fotografică 'We The People/Noi, Poporul', care celebrează 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre România şi SUA. Realizată de Ambasada SUA în parteneriat cu Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi Universitatea din Craiova, expoziţia itinerantă explorează relaţiile diplomatice, de securitate, economice şi culturale, dintre poporul român şi cel american, într-o selecţie de 150 de fotografii memorabile, trnsmie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News