Cu puțin timp înainte ca Uniunea Europeană să anunțe miercuri o plafonare a prețului la gazul rusesc, Putin a amenințat că va întrerupe livrările în cazul în care vor fi impuse astfel de limite, avertizând Occidentul că va îngheța precum coada lupului dintr-un celebru basm rusesc.
Oprirea fluxurilor către Europa din Rusia, al doilea mare exportator de petrol din lume după Arabia Saudită și principalul exportator de gaze naturale, ar putea să dezechilibreze și mai mult piețele globale de energie și ar lăsa economia mondială să se confrunte cu prețuri și mai mari.
Alexei Miller, directorul executiv al gigantului rus Gazprom (GAZP.MM), controlat de stat, a declarat în luna august că prețurile gazelor naturale în Europa ar putea crește până la 4.000 de dolari pe mia de metri cubi, de la aproximativ 2.200 de dolari, cât s-a înregistrat miercuri.
Dacă UE își va continua planul de a se desprinde de energia rusească, acest lucru ar afecta și Rusia
Un document strategic rusesc, văzut de Reuters și discutat de guvern, subliniază "limitările și riscurile" pentru sectorul energetic ale conflictului, inclusiv subvenționarea efectivă a energiei interne de către clienții internaționali.
"O reducere a livrărilor către consumatorii străini va duce la un dezechilibru în sistem, atunci când prețurile scăzute de pe piața internă sunt compensate de veniturile din exporturi", se arată în documentul discutat la o reuniune închisă prezidată de premierul Mihail Mișușin la Moscova, la 30 august.
"Ca urmare, este posibil să existe o lipsă de fonduri pentru dezvoltarea necesară a gazificării regiunilor", se mai arată în documentul intitulat "Cu privire la direcțiile strategice de activitate în noile condiții pentru perioada de până în 2030".
Dacă UE renunță la gazul rusesc până în 2027, atunci veniturile bugetare ar putea scădea cu 400 de miliarde de ruble
Dacă UE renunță la gazul rusesc până în 2027, atunci veniturile bugetare ar putea scădea cu 400 de miliarde de ruble (6,55 miliarde de dolari) anual până în 2030, se arată în document. Această parte a documentului a fost raportată de Bloomberg pe 5 septembrie, deși detaliile privind potențialul impact asupra sectorului energetic nu au fost raportate anterior.
Dacă Europa ar refuza gazul rusesc, ar duce la o potențială reducere a exporturilor de gaze de peste 100 de miliarde de metri cubi pe an până în 2027, aproape jumătate din totalul exporturilor din 2021, potrivit documentului.
Ca urmare, investițiile în sectorul gazelor naturale pe o perioadă de 8 ani până în 2030 ar scădea cu echivalentul a aproximativ 41 de miliarde de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News