Amenințări și probleme la Spitalul Colentina: Rudele unui pacient de 75 de ani revoltate

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Amenințări și probleme la Spitalul Colentina: Rudele unui pacient de 75 de ani revoltate (Sursa: spitalulcolentina.ro)
Amenințări și probleme la Spitalul Colentina: Rudele unui pacient de 75 de ani revoltate (Sursa: spitalulcolentina.ro)

Un scandal de proporții a izbucnit la Spitalul Colentina din Capitală după ce rudele unui pacient de 75 de ani au făcut publice înregistrări în care personalul medical ar fi amenințat și maltratat bolnavul. 

Incidentul s-a petrecut în secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), unde bărbatul fusese internat în urma unui accident vascular cerebral (AVC), conform Antena 3 CNN. În urma difuzării înregistrărilor, rudele au luat cu asalt spitalul, provocând o altercație care a necesitat intervenția poliției.

Bătrânul fusese transferat la Spitalul Colentina la sfârșitul lunii septembrie pentru îngrijiri post-AVC. Rudele acestuia acuză însă că, în loc să primească tratament adecvat, pacientul ar fi fost legat și abuzat verbal de către cadrele medicale. Într-o înregistrare accidentală, realizată atunci când bătrânul nu a închis apelul telefonic, se pot auzi țipetele din salon, precum și amenințările venite din partea personalului medical.

„Am auzit cum îi spuneau să tacă și că îl vor lega dacă nu se supune. Era clar că era într-o stare de panică. Am încercat să mergem imediat la spital”, a declarat unul dintre aparținătorii bărbatului. Rudele susțin că au solicitat în repetate rânduri ca pacientul să fie dezlegat și să i se oprească perfuzia administrată fără consimțământul lor. În fața refuzului și a atitudinii personalului, situația a degenerat rapid.

„V-am rugat frumos să veniți să-l dezlegați. V-am rugat frumos să veniți să opriți perfuzia pe care i-ați pus-o ca să-l adormiți”, s-a plâns un membru al familiei. Personalul spitalului le-a cerut să aștepte afară, însă familia a insistat să rămână și să primească explicații.

În schimb, unul dintre membrii echipei medicale a fost înregistrat amenințându-i direct.

„Pleacă de aici am zis! Pleacă! Că dacă îți dau un pumn în gură, îți zbor dinții din gură!”, s-a auzit pe înregistrare.

 

Managerul spitalului răspunde: "A fost autoapărare"

 

Managerul spitalului Colentina, Alexandru Iacobescu, a încercat să explice situația, afirmând că în momentul incidentului „persoana nu era neapărat un angajat al spitalului, ci o persoană care încerca să se apere.” Cu toate acestea, reporterii au subliniat faptul că respectiva persoană purta echipament medical.

Rudele pacientului susțin că bărbatul a fost supus unei forme de contenționare fără consimțământul lor și că procedura nu a fost realizată conform protocoalelor medicale. Înregistrările captate de telefonul bătrânului includ discuții despre legarea pacientului și tratamentul aplicat acestuia. „Te pun să te culci, te-am și legat. Gata! Adu încoace legătura aia să vezi ce-i facem”, se aude una dintre asistente spunând.

Managerul spitalului a afirmat că ancheta internă a relevat că pacientul ar fi fost recalcitrant și agresiv, iar măsurile luate de personalul medical ar fi fost pentru a proteja sănătatea sa și a altora.

„Contenția s-a întâmplat conform procedurilor, folosindu-se materiale speciale, nu feșe sau tifon”, a precizat acesta.

 

Intervenția Poliției: Rudele pacientului amendate după scandal

 

Scandalul a escaladat când rudele au intrat în spital în afara orelor de vizită pentru a cere explicații. Întreaga situație a degenerat, culminând cu intervenția poliției. Reprezentanții spitalului au sesizat autoritățile, iar rudele au fost duse la secție pentru audieri și ulterior amendate.

Într-un răspuns pentru Antena 3 CNN, Poliția Capitalei a confirmat intervenția și desfășurarea anchetei. Deși spitalul susține că toate procedurile au fost respectate, familiile pacienților cer răspunsuri clare și o investigație detaliată a modului în care a fost tratat bătrânul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel