ANAF vânează românii din străinătate

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Românii care lucrează în afara țării mai mult de 6 luni sunt obligați să treacă pe la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală

Viitorul Cod Fiscal pare – cel puţin la o primă evaluare – mai exigent decât actuala legislaţie fiscală în ceea ce priveşte stabilirea rezidenţei fiscale a persoanele fizice din România, care se deplasează în străinătate pentru o perioadă mai mare de șase luni. Astfel, se reglementează situaţiile de impozitare pentru un cetăţean român care, deşi are domiciliul în ţară, acesta locuieşte de facto şi realizează venituri în alte state. Este concluzia unei analize realizată pentru Hotnews de consultanţi fiscal Adrian Benta şi Dragoş Patroi.


Cazul persoanei izică rezidentă română, cu domiciliul în România, care dovedeşte schimbarea rezidenţei într-un stat cu care România are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri.


Aceasta este obligată în continuare la plata impozitului pe veniturile obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României, până la data schimbării rezidenţei sale fiscale. Persoana are obligaţia completării şi depunerii la autoritatea competentă din România a formularului prevăzut la art. 230 alin. (7), cu 30 de zile înaintea plecării din România pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, şi va face dovada schimbării rezidenţei fiscale într-un alt stat.


Persoana fizică rezidentă română, cu domiciliul în România, care dovedeşte schimbarea rezidenţei într-un stat cu care România nu are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri.

 

Aceasta este obligată în continuare la plata impozitului pe veniturile obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României, pentru anul calendaristic în care are loc schimbarea rezidenţei, precum şi în următorii trei ani calendaristici. Persoana are obligaţia completării şi depunerii la autoritatea competentă din România a formularului prevăzut la art. 230 alin. (7), cu 30 de zile înaintea plecării din România pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive.

 

SURSA: GDS.RO

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel