Anchetă în cazul gravidei românce moarte de Covid în ambulanţă

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:

O femeie gravidă bolnavă de COVID-19 a decedat, joi după-amiază, după ce a intrat în stop cardiorespirator în timpul transferului de la spital din Arad la Timişoara. 

 

Aceasta a făcut un stop cardiorespirator pe ambulanță, apoi alte trei în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Timișoara. 

Femeia avea 39 de ani şi era gravidă în 28 de săptămâni. Ea a fost internată în secţia secția de Anestezie și Terapie Intensivă a fostului spital municipal din Arad. După ce starea de sănătate s-a agravat, pe fondul infecţiei cu noul coronavirus, medicii au decis să o transfere la Timişoara. În drum spre Spitalul Judeţean Timişoara, pacienta a intrat în stop cardio-respirator. A fost resuscitată, intubată şi resuscitată din nou la Unitatea de Primiri Urgenţe din Timişoara, unde a decedat.

Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara, consideră că „o simplă intubare făcută la timp ar fi ajutat la salvarea a două vieți omenești” în cazul gravidei transferate de la Arad.

„Acest lucru este halucinant...”

 

„Astăzi am avut un caz cu o tânără însărcinată în 28 de săptămâni, pozitivă Covid-19, transferată de la Spitalul Județean Arad către Maternitatea Bega sau Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara. A făcut un stop cardiorespirator în ambulanță și a fost redirecrecționată către UPU (Unitatea de Primiri Urgențe) Județean, pentru că este cel mai performant spital din regiune. Din păcate, pacienta a suferit încă trei stopuri cardiorespiratorii în UPU și nu a mai putut fi salvată, Atât ea cât și fătul au decedat. Dnformațiile noastre, pacienta a ajuns la Spitalul Județean Arad, inițial, asimptomatică, fiind depistată pozitiv în urma unui contact cu o altă persoană pozitivă. Nu a fost transferată la maternitatea Covid-19 din județul Arad, ci a fost ținută la Spitalul Județean, inițial în secția de Chirurgie, pentru că acolo există zonă roșie, cu consult ginecologic care a evidențiat sarcină normală. Când pacienta a început să se decompenseze respirator (insuficiență respiratorie) a fost transferată pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a acelui spital, unde nu ar mai fi fost urmărită. Din informațiile noastre, a fost „descoperită” în această dimineață la raportul de gardă, de către un inspector epidemiolog, căruia i s-a transmis că acest caz îi depășește. Acest lucru este halucinant, având în vedere că pacienta ar fi avut o saturație de oxigen de 70 la sută, mult sub limita obligativității intubării, fiind deci un caz clasic de Anestezie și Terapie Intensivă. Fiindcă pacienta nu prezenta probleme ginecologice, dacă ar fi ajuns la noi la timp, noi am fi internat-o direct în secția ATI, pentru că exact acolo se face managementul unui caz care se agravează. O simplă intubare făcută la timp ar fi ajutat la salvarea a două vieți omenești, a unui părinte și a unui făt”, a declarat Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara, trasmite Digi24.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel