"De ce este Occidentul mult mai avansat decât noi?
Acum 500 de ani, situația in Vest era cam ca acum la noi prin satele din Sud. Un baron/“nobil” și un popă care controlau tot, amândoi corupți până la măduvă. Restul erau iobagi analfabeți, sclavi.
Occidentului, ca sa ajungă unde a ajuns acum, i-au trebuit 500 de ani și câteva revoluții majore:
- Protestantismul (început in 1517) a distrus monopolul bisericii catolice și a atacat frontal corupția de atunci
- Compania Indiilor de Vest (fondata in 1615) a “inventat” capitalismul: inclusiv mecanisme financiare complexe, mutualizarea riscului, globalizare etc.
- Iluminismul (început prin 1715) a dus la investitii uriașe in educatie și arta, și la scoaterea lor de sub monopolul bisericilor
- Revoluția Franceza (1789) a atacat frontal și brutal monopolul politic al regilor și nobililor.
Noi am reușit, parțial, sa ne integram in Europa (atât economic cât și - mult mai important - mental) doar începând cu anii 2000. Toată istoria noastră de dinainte nu are de fapt nici o legătura cu ce s-a întâmplat in Occident (chiar in perioada interbelica - corupția era totala, eram de departe cea mai săracă țara din Europa, mult sub Bulgaria; politic eram sub dictaturi regale sau legionare).
Am avut de fapt nici 20 de ani, și am recuperat mult din întârziere. Însă va mai dura cel putin o generație sa ne apropiem mai mult de Occident (e putin, nu vorbim de sute de ani). Încă suntem conduși de baroni, și încă avem o biserica corupta și nereformată care lupta împotriva modernității. Dar multi - foarte foarte multi - ne-am trezit", a scris Andrei Caramitru pe pagina de Facebook.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News