Lista lui Andrei Caramitru

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Andrei Caramitru, USR, prezintă o listă de priorități, pe care viitoarea majoritate parlmentară trebuie să o voteze.

Printre acestea sunt - fără penali în juncții, fără ordonanțe de urgență, eliminarea secției speciale, depolitizarea justiției. Surprinzător, Andrei Caramitru vorbește și despre sporirea atribuțiilor președintelui Republicii.

Aprobarea acestor priorități despre care vorbește Andrei Caramitru nu este posibilă însă în actuala configurație parlamentară. Schimbarea Constituției, necesară pentru aplicarea unora dintre temele prezentate, este posibilă doar după alegerile parlamentare, anticipate sau la termen.

"E foarte bine că se discută despre Reforma Constituțională. Pentru că aceasta Constituție a permis capturarea statului de către un nimeni ca Dragnea și aservirea justiției. Nu putem avea acest risc în viitor.

Problema este - reforma care se discuta este prea punctuală și redusă. Referendum-ul din 26Mai a fost pe doar două sub-puncte tehnice. Chiar și #fărăpenali - este esențial dar nu suficient.

Trebuie să definim un parcurs inteligent al schimbărilor propuse. Se pot face referendumuri atât in timpul prezidențialelor sau in timpul localelor sau parlamentarelor de la anul. Nu mai târziu de atât. Pana atunci trebuie sa avem schimbările votate de oameni și introduse in Constituție de noul parlament.

Schimbările necesare sunt multe. Nu sunt deloc specialist dar mi se par esențiale următoarele:

- 1) depolitizarea justiției (nici un rol in dosare și numiri pentru Ministrul Justitiei) și a CCR (nici un membru fost politician acolo); eliminarea secției speciale
- 2) fără OUG-uri care nu au urgență reală și in nici un caz pe justiție - cine inițiază sau semnează ceva ilegal sau care nu are urgență să fie pedepsit penal
- 3) fără penali in funcții publice
- 4) sa nu existe imunitate pentru nimeni. Egalitate in fata legii
- 5) libertatea votului. Statul trebuie sa garanteze ca toată lumea care vrea poate vota oriunde, la toate rundele de alegeri (incl prin vot la distanță)
- 6) reprezentativitatea parlamentului. 300 in total, alocați conform realității rezidenței cetățenilor (mai multi parlamentari pentru diaspora și județele cu orașe mari care au crescut, mai putini pentru județele care au pierdut populație)
- 7) mai multa putere pentru președinte. Poate dizolva Parlamentul, poate bloca numiri venite de la Parlament / Guvern etc.
- 8)corupția definita ca risc strategic pentru statul român. Pedepse pentru daune peste 500’000 de EUR similare cu crima. Imprescriptibile, nu pot fi reduse, principiul confiscării extinse obligatoriu
- 9) obligativitatea regulilor europene in legislația locală (incl. ce ni se spune prin MCV). Legile care nu sunt aliniate sunt nule
- 10) DNA sa poata colabora direct cu orice instituție a statului care trebuie sa răspundă și sa se execute inclusiv în furnizarea de informații (DNA cere - ceilalți execută).

Astept comentarii și sugestii la lista de mai sus!", a scris Andrei Caramitru pe Facebook.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel