După prima lor grevă istorică din 25 ianuarie, un grup de aproape 500 de angajați afiliați la sindicatul GMB au intensificat presiunea cu o nouă grevă de luni până vineri, în semn de protest față de salariile și condițiile de muncă pe care le consideră abuzive.
Pe fondul căderilor de zăpadă, care au făcut loc în cele din urmă la soare, greviștii au participat marți dimineață la o pichetare care a împiedicat intrarea în fabrică a mai multor camioane ale companiei care transportau mărfuri. După-amiaza, ei vor fi înlocuiți de schimbul de noapte, într-un tipar care se va repeta pe parcursul celor cinci zile.
"De când a început conflictul, am înmulțit numărul membrilor (sindicali) în acest centru de distribuție", unul dintre cele mai mari din țară, de mărimea a opt terenuri de fotbal, a declarat pentru EFE purtătorul de cuvânt al sindicatului, Tom Rigby.
Angajații Amazon din Marea Britanie, în grevă: 60 de ore pe săptămână, în loc de 40
Rigby explică faptul că, pe lângă solicitarea unei creșteri de la 10,5 lire (11,8 euro) pe oră la 15 lire (17 euro), se urmărește recrutarea a mai mult de jumătate din forța de muncă a fabricii - 2.000 de persoane, potrivit conducerii, deși cifra este contestată - pentru a forța Amazon prin lege să accepte reprezentarea sindicală și negocierea colectivă.
În aprilie 2022, un depozit al multinaționalei americane din New York a devenit primul care a obținut o astfel de recunoaștere în SUA, în ceea ce a fost considerat o victorie a lucrătorilor în fața companiei, cunoscută pentru poziția sa antisindicală.
Emilia Grădinaru, o româncă de 47 de ani care lucrează la sediul din Coventry de la deschiderea acestuia în 2018, este unul dintre numeroșii angajați care se plâng de daunele cauzate de "pantofii de siguranță" pe care sunt obligați să îi poarte.
O româncă se plânge de condițiile grele de lucru: „Suntem oameni, nu roboți!“
Pe lângă picioarele calofilate, ea se confruntă cu dureri de spate constante, din cauza greutății pe care trebuie să o care fără a putea sta jos în timpul turei de 10 ore. Ea este una dintre cele care lucrează 60 de ore pe săptămână, în loc de 40, pentru a se descurca în fața creșterii costului vieții.
"Suntem oameni, nu roboți", spune ea pentru EFE, reluând unul dintre sloganurile greviștilor, pentru a explica controlul și mustrările constante la care sunt supuși de către superiorii lor. "Mereu cer mai mult de la noi, niciodată nu este suficient. Mă lasă sănătatea și nu văd lumina zilei", adaugă Justyna Nowak, o poloneză de 35 de ani.
În fața condamnării pe scară largă a obiectivelor excesive, un purtător de cuvânt al Amazon a declarat pentru EFE că "indicatorii de performanță sunt evaluați periodic și se bazează pe repere bazate pe istoricul real al performanțelor angajaților".
"Ne uităm la performanța lor și apoi stabilim acea măsurătoare, având întotdeauna în vedere siguranța", a explicat el.
O altă plângere frecventă în rândul greviștilor este insuficiența toaletelor într-o unitate cu peste 14 kilometri de benzi transportoare, ceea ce într-un caz ar fi dus la urinarea în sticle.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News