Personalul afiliat federaţiei din unităţile sanitare şi de asistenţă socială solicită, la rândul lor, punerea integrală în aplicarea legii salarizării pentru toate categoriile de angajaţi şi acordarea salariilor de bază din grilă, calcularea tuturor sporurilor şi a tarifelor pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată şi calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim brut pe ţară actual.
Un proiect de ordonanţă de urgenţă, publicat pe site-ul Ministerului Muncii, prevede aducerea la maximul prevăzut în grila salariilor unor categorii de angajaţi din sănătate, rămas sub acest nivel, între care infirmierele, îngrijitoarele şi brancardierii.
”Începând cu data de 7 iunie 2023, pentru susținerea revendicărilor membrilor de sindicat ai Federației SANITAS, în perioada negocierilor cu factorii de decizie și până la soluționarea revendicărilor noastre, în toate unitățile sanitare și cele de asistență socială în care avem membri, se desfășoară ”GREVĂ JAPONEZĂ”, fără întreruperea activității, cu purtarea de banderole/ecusoane cu însemnele SANITAS.
Revendicările SANITAS sunt următoarele:
Pentru sectorul de negociere colectivă SĂNĂTATE:
1. Deblocarea posturilor în sistemul sanitar public.
2. Punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Sănătate.
a. Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților;
b. Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;c. Calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată;d. Calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual.
3. Reluarea discuţiilor asupra proiectului de lege a salarizării cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, acesta asigurând: predictibilitatea creşterii veniturilor fiecărui salariat din sistem, o ierarhie corectă şi echitabilă a salariaţilor din sistem.
4. Finanțarea corectă și suficientă a instituțiilor din Sănătate.
5. Reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar SĂNĂTATE.
6. Finanțarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanță în SĂNĂTATE.
7. Garantarea menținerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unitățile medicale din rețeaua CFR și după ce acestea vor fi transferate la alte autorități.
Pentru sectorul de negociere colectivă ASISTENȚĂ SOCIALĂ:
1. Deblocarea posturilor în sistemul de asistenţă socială.
2. Punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Asistenţă socială.
a. Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților;
b. Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;
c. Calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual;3. Începerea discuţiilor asupra proiectului de lege a salarizării unitare a bugetarilor cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, completat cu funcţiile specifice asistenţei sociale, cele două sisteme beneficiind, întotdeauna, de o grilă comună.
4. Finanțarea corectă și suficientă a instituțiilor din Asistenţă socială.
5. Stabilirea imediată a unui calendar de negociere şi semnare a Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului de negociere colectivă ASISTENŢĂ SOCIALĂ.
6. Garantarea locurilor de muncă pentru toţi salariaţii din sectorul de negociere colectivă Asistenţă socială - membri ai Federaţiei Sanitas din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News