Angajații români contribuie major la economia Germaniei. Director german: "Țara nu poate crește fără muncitori străini"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Statisticile arată că românii au contribuit major la susținerea economiei Germaniei din regiunea de est. 

Potrivit unui studiu, străinii sunt un pilon important al economiei est-germane. Cei 403.000 de oameni care locuiesc în zonă fără pașaport german au câștigat anul trecut 24,6 miliarde de euro, potrivit Institutului de Economie Germană din Köln. 

Aceasta corespunde cu 5,8% din valoarea adăugată brută în cele cinci state federale din estul Germaniei, potrivit Institutului de Economie German. Dacă ar fi luate în considerare și interconexiunile din cadrul economiei, procentul ar fi de chiar 6,9 la sută.

„Angajații străini susțin economia est-germană”, a spus autorul studiului Geis-Thöne, rezumând rezultatele obținute.

În ultimii cinci ani, potrivit Institutului de Economie German, în estul țării au venit să lucreze în principal polonezi și cehi, dar și mulți români și ucraineni.

Potrivit informațiilor, aceștia lucrează în primul rând în industria construcțiilor, dar și în sectorul transporturilor. De asemenea mulți au venit pentru muncă temporară din Germania, cum ar fi activitățile din agricultură. 

Germania nu poate crește fără muncitorii străini

 

Directorul Institutului de Economie German, Geis-Thöne, a subliniat că este important „ca regiunea să rămână deschisă lumii – pentru că acesta este singurul mod în care Estul poate rămâne un succes economic”. Având în vedere schimbările demografice din Germania de Est, economia ar fi scăzut considerabil fără imigrație. Datorită venirii muncitorilor străini, economia a raportat o creștere puternică, deși per ansamblu la nivelul întregi țări există o stagnare în ultima perioadă. 

În special regiunea Saxoniei a beneficiat de o creștere importantă veniturilor. Străinii au câștigat acolo în jur de 7,9 miliarde de euro. Cu o economie generală semnificativ mai mică, Brandenburg înregistrează 6,8 miliarde de euro venituri pentru cetățenii străini, iar în Turingia 3,9 miliarde de euro. 

Un nou parlament va fi ales în cele trei state federale în septembrie. Potrivit sondajelor, AfD se poate aștepta la o creștere puternică.

„Germania de Est nu are cea mai bună reputație când vine vorba de ospitalitate”, arată același studiu. 

Datele oficiale ale Germaniei arată că în țară trăiesc 900 000 de români cu forme oficiale. La această cifre se adaugă și muncitori care vin la munci sezoniere: cules de sparanghel, ceapă și alte legume care se culeg sezonier. Cei mai în vârstă români din Germania au 45 de ani, iar media de vârstă a românilor care muncesc în această țară este de 33 de ani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel