După ce a lansat un anunț pe TikTok în care căuta un coleg pentru atelierul său din Câmpina, Prahova, acesta a constatat că majoritatea tinerilor care au aplicat aveau mari carențe în abordare, comunicare și profesionalism. Experiența sa amară a scos la iveală probleme esențiale în atitudinea multor tineri aflați în căutarea unui loc de muncă.
“Dacă ești tânăr și cauți să te angajezi, hai să-ți dau câteva sfaturi”, începe Cătălin, care spune mai departe că a primit peste 50 de aplicări în urma anunțului său, dar foarte puține dintre acestea erau bine formulate sau relevante. “După câteva telefoane, am încercat să trag niște concluzii despre ce lipsește în abordarea tinerilor de până în 25 de ani.”
Una dintre primele probleme pe care le-a remarcat a fost lipsa de atenție la detalii. “Cei mai mulți tineri nu au fost atenți la zona pentru care era jobul. Am vorbit cu persoane din Iași, Buzău, București, Pitești, încă deși era foarte clar specificat în anunț că postul este pentru Câmpina, Prahova. Asta denotă că nici măcar nu au ascultat sau citit cu atenție detaliile.”
Mai mult, multe dintre mesajele primite erau incomplete sau lipsite de elemente esențiale, precum o scurtă prezentare personală. “Foarte puțini s-au deranjat să lase un e-mail cu CV-ul lor. Este un aspect extrem de important, mai ales când ești tânăr și nu ai experiență. Atunci trebuie să compensezi printr-o abordare profesională.”
Cum răspundeau la telefon
Un alt aspect care l-a deranjat profund a fost atitudinea tinerilor la telefon. “Am sunat între orele 19:00 și 21:00, iar unii m-au întrebat de ce sun la acea oră. Mi-am cerut scuze pentru deranj, dar mi s-a părut incredibil că unii dintre ei răspundeau într-un mod lipsit de respect. Eu m-am adresat politicos, folosind ‘dumneavoastră’, în timp ce unii dintre ei mi-au răspuns cu ‘Ia zi, mă! Salut!’. Acest lucru este inacceptabil. Dacă cineva se adresează respectuos, ar trebui să răspunzi în aceeași manieră.”
Cătălin a subliniat importanța modului încare te prezinți. “Când aplici pentru un job, prezintă-te complet. Spune-ți numele, vârsta, orașul de unde ești și lasă un număr de contact. Este esențial să ai o scurtă istorie personală și profesională, ca atunci când ține cineva de vorbă cu tine, să poți să descrii ce ai realizat până acum.”
Un alt punct sensibil pentru antreprenor a fost discuția despre salariu.
“Unii tineri aveau pretenții de mii de euro, deși nu aveau niciun fel de experiență relevantă. Este important să înțelegi că, la început de carieră, trebuie să te concentrezi pe a acumula experiență, nu pe a cere sume exagerate.”
Cătălin a concluzionat că multe dintre aceste deficiențe pot fi corectate prin educație și autodisciplină.
“Invățați să comunicați frumos, să vă prezentați bine și să aveți o atitudine pozitivă. Toate aceste aspecte contează enorm în ochii unui angajator. Dacă nu ești atent încă din faza de aplicare, vei da impresia că nici la locul de muncă nu vei fi serios sau responsabil.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News