Anglia, lovită de secetă severă: record istoric pentru luna iulie

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Luna iulie 2022 a fost cea mai secetoasă în sudul Angliei după anul 1935, din cauza precipitațiilor slabe.

A şaptea lună din 2022 a fost cea mai secetoasă lună iulie înregistrată în sudul Angliei după anul 1935 din cauza precipitaţiilor slabe, potrivit datelor publicate luni de Biroul de meteorologie britanic (Met Office), determinând autorităţile locale să implementeze primele restricţii în privinţa consumului de apă, informează AFP.

La fel ca mare parte a Europei, Regatul Unit a fost supus luna trecută unor puternice presiuni atmosferice, cu temperaturi care au depăşit pentru prima dată pragul de 40 de grade Celsius. La scală naţională, potrivit Met Office, precipitaţiile au atins doar 56% din valorile lor medii, înregistrând astfel cel mai scăzut nivel al lor de după 1999.

Situaţia este deosebit de gravă în Anglia, unde iulie 2022 a fost cea mai secetoasă lună iulie înregistrată după anul 1935, mai ales în partea sa sudică, unde a fost cea mai secetoasă lună iulie din istoria măsurătorilor, întrucât a primit doar 17% din precipitaţiile medii.

Met Office anunţase deja că primele şapte luni din 2022 au fost cele mai secetoase de după 1976. Nivelul râurilor din Anglia este foarte scăzut, iar peluzele din parcurile londoneze, de obicei renumite pentru verdeaţa lor, sunt de acum complet uscate.

Agenţia de mediu din Regatul Unit s-a abţinut pentru moment să declare stare de urgenţă din cauza secetei, dar a prevenit că ar putea să facă totuşi acest lucru, care ar duce la adoptarea unor restricţii privind consumul de apă. Agenţia le-a cerut totuşi britanicilor să îşi reducă consumul de apă.

Fără să mai aştepte decizia oficială, compania de distribuţie a apei Southern Water a decis începând de vineri să adopte interdicţii privind stropirea grădinilor, spălarea maşinilor şi umplerea piscinelor private din Hampshire şi Isle de Wight, o vastă regiune aflată la sud-vest de Londra, care se întinde până la coastele Canalului Mânecii.

Dincolo de singurul val de căldură pe care l-a înregistrat la jumătatea sa, cea de-a şaptea lună din 2022 a ocupat locul al cincilea în topul celor mai călduroase luni iulie înregistrate de meteorologi în Anglia, cu o temperatură medie de 16,6 grade Celsius (cu 1,3 grade Celsius peste valoarea medie).

Înmulţirea valurilor de căldură este o consecinţă directă a crizei climatice, potrivit oamenilor de ştiinţă, în contextul în care emisiile de gaze cu efect de seră şi-au crescut în acelaşi timp intensitatea, durata şi frecvenţa.

Secetă istorică și în România

 

În România, în aval de barajul Poarta de Fier 2, la graniţa dintre Serbia şi România, nivelul Dunării este atât de scăzut încât se văd epavele navelor scufundate.

Ţara suferă de o secetă fără precedent: lipsa apei se vede clar în cel mai mare fluviu din ţară, care se apropie de un nou minim istoric. Pe Dunăre s-au format până şi bancuri de nisip care îngreunează mult navigarea.

Dunărea este la minime istorice. În sud-estul ţării, la Baziaş, Dunărea are în prezent un debit de 1.900 de metri cubi pe secundă, la fel ca în 2003, când centrala nucleară de la Cernavodă a fost închisă din lipsă de apă.

Judeţul Vrancea, din estul ţării, în regiunea Moldova, este unul dintre zonele cele mai afectate de secetă. Pământul este uscat şi crăpat şi o treime din terenul cultivat este distrus. Treieratoarele de cereale sunt oprite. Porumbul este mic si fără ştiuleţi.

Seceta a ars tot ceea ce era pe câmp, nemaiputând fi salvat nimic. Agricultura este în criză. Irigarea ar fi putut salva agricultura din această zonă, însă canalul Siret-Bărăgan, o structură importantă din punct de vedere strategic pentru sud-estul României, proiectată deja din timpul lui Ceauşescu, nu a fost încă finalizat şi poate fi folosit doar pentru o treime.

Până acum, suprafaţa totală afectată de secetă este de aproximativ 150.600 de hectare în 20 de judeţe. Între timp, fermierii sunt chemaţi să economisească apă.

Potrivit Ministerului Mediului, rezervoarele strategice ale României sunt pline în procent de aproape 70%. Procent echivalent cu cel al teritoriului ţării lovit de secetă, potrivit Euronews, citează Rador.

Petre Daea: Nu există niciun colţişor în ţară unde să nu avem secetă pedologică

 

Ministrul Agriculturii Petre Daea a declarat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că seceta pedologică "a ocupat toată ţara", iar de la intrarea Dunării în România şi până în judeţul Giurgiu nu există nicio posibilitate de irigare, pentru că nivelul fluviului a scăzut.

"Situaţia actuală se prezintă astfel: în România, din nefericire, temperaturile ridicate, lipsa de apă în sol, seceta pedologică, practic, a ocupat toată ţara. Nu există niciun colţişor în ţară unde să nu avem secetă pedologică, fac excepţii anumite suprafeţe mlăştinoase jos, care de altfel nu sunt în circuitul agricol al României.

În atare situaţii, instrumentul sau calea obişnuită pe care o avem urmat şi instrumentul cu care să putem interveni a fost sistemul de irigaţii. Sistemul de irigaţii a fost pus în stare de funcţionare, pe fiecare sistem, pe fiecare zonă în parte. Din nefericire, aşa cum v-am informat şi eu astăzi, (...) până în judeţul Giurgiu nu avem nicio posibilitate de irigat, dat fiind faptul că nivelul Dunării a scăzut, apele s-au îndepărtat de mal. Practic, sunt zone unde, şi punctual la Zimnicea, unde plaja care s-a născut în urma retragerii apelor se întinde pe o lăţime de aproximativ 500 de metri", a afirmat Daea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel