Anglia. Marele jaf al manuscriselor de 2,5 milioane de lire, îngropate în beton în România, la final: Cei 12 români și-au aflat pedepsele

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Dosarul furtului manuscriselor unice în lume a ajuns la final. Cei 12 români, care au furat cărți considerate o comoară a lumii, și-au aflat pedepsele. Printre cele 170 de volume găsite îngropate sub o casă  erau cărți de Sir Isaac Newton sau Galileo Galilei. Valoarea de piață a operelor este estimată la 3 milioane de euro.

Un spectaculos furt ca în filme, petrecut în Marea Britanie, şi-a găsit rezolvarea după 3 ani. Anchetatorii români, italieni şi britanici au descoperit, după ani de investigaţii, cărţi şi manuscrise vechi, de o valoare inestimabilă, ascunse în subsolul unei case din judeţul Neamţ.

Operele fuseseră furate în 2017 dintr-un depozit de lângă Londra. În total au luat peste 160 de cărţi şi manuscrise din secolele XV şi XVI, a căror valoare totală de piaţă a fost apreciată la peste 2,5 milioane de lire sterline însă având în vedere importanţa lor istorică, acestea sunt practic inestimabile. Printre cele 170 de volume găsite îngropate sub o casă din România, erau cărți de Sir Isaac Newton și Galileo, scrie Daily Mail.

Citește și: UK. Manuscrise ale lui Galileo Galilei și Isaac Newton, furate de români. Lovitură de 3 milioane euro

Liderii grupării infracționale care au furat cărțile, acțiune numită de presa din Marea Britanie „Misiune Imposibilă”, au fost condamnați, în total la peste 23 de ani de închisoare. Șapte inculpați au fost primii dintre cei 12 bărbați care au fost condamnați la Kingston Crown Court din vestul Londrei, după ce au pledat vinovați pentru conspirație pentru comiterea spargerilor, conspirație pentru tăinuire și transfer de bunuri criminale.

Fiecare român avea un rol bine stabilit

 

Gavril Popinciuc, în vârstă de 45 de ani, și Cristian Ungureanu, în vârstă de 41 de ani, sunt cei care au planificat raidurile care presupuneau tăierea găurilor în acoperișurile și luminatoarele din depozite, de unde au coborât în rapel pentru a evita senzorii care ar fi declanșat alarme. Cea mai lungă pedeapsă, de cinci ani și nouă luni, a fost primită de Gavril Popinciuc, 45 de ani, care avea un „rol de supraveghere și control” în bandă, potrivit Daily Mail.

Cristian Ungureanu, în vârstă de 41 de ani, „prezent la locul spargerilor” și cu un „rol principal” în rețea, a fost condamnat la cinci ani și o lună. Fratele său mai mic, Ilie Ungureanu, în vârstă de 37 de ani, care supraveghea transportul cărților în afara Regatului Unit, a fost închis pentru trei ani și nouă luni.

Victor Opariuc, în vârstă de 29 de ani, unul dintre cei care au coborât în ​​depozit, a fost condamnat la trei ani și șapte luni. Narcis Popescu, în vârstă de 34 de ani, care a închiriat o casă în Balham, sudul Londrei, unde erau depozitate cărțile, a fost închis pentru patru ani și două luni.

De asemenea, au fost condamnați Marian Albu, 41 de ani, din Harrow, vestul Londrei, și Traian Mihulca, 32 de ani, cărora li s-au dat câte patru ani.

„Fiecare dintre spargeri a fost o operațiune atent planificată, efectuată cu abilitatea unei misiuni imposibile“

 

Înainte de a pronunța condamnarea, judecătorul Jonathan Davies a declarat instanței că infractorii fac parte dintr-o „rețea penală” care a condus o serie de „infracțiuni grave, profesionale, originari din România”.

Judecătorul a spus că „fiecare și-a jucat rolul” și „și-a asumat riscuri cu ochii deschiși” din cauza recompensei financiare. El a adăugat: „Fiecare dintre spargeri a fost o operațiune atent planificată, efectuată cu abilitatea unei misiuni imposibile” și le-a respins infractorilor pledoariile pentru sentințe mai blânde.

12 raiduri „de mare valoare și bine planificate” au fost comise de rețeaua românilor în Marea Britanie, între decembrie 2016 și aprilie 2019, majoritatea vizând spații cu sute de articole scumpe și portabile, cum ar fi smartphone-uri, tablete și laptopuri. Alte unsprezece raiduri, inclusiv mai multe folosind aceeași metodă de descărcare prin acoperiș, au fost efectuate de către grup, valoarea mărfurilor furate în acele spargeri fiind estimată de Scotland Yard la aproximativ 2 milioane de lire sterline.

Într-un raid asupra unui depozit din Reading, în martie 2017, au fost furate aproximativ 500 de computere MacBook, 520 de iPhone, 240 de tablete Samsung și 400 de iPad-uri, valoarea mărfii fiind estimată la 340.000 de lire sterline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel