Odată cu apropierea sezonului rece, românii își pun întrebarea când va sosi cu adevărat iarna și cât de severă fi. Specialiștii avertizează că iarna 2024-2025 va fi una atipică, influențată de fenomenul La Niña, care poate aduce fenomene meteorologice extreme în anumite regiuni din țară.
Fenomenul La Niña, care se manifestă prin răcirea neobișnuită a apei în partea de est a Oceanului Pacific, influențează circulația atmosferică globală și poate provoca schimbări drastice de temperatură și precipitații. În mod obișnuit, acest fenomen afectează nordul Europei, însă anul acesta România va resimți și ea efectele sale, mai ales în nord și pe zonele montane înalte.
Miercurea Ciuc a înregistrat marți dimineață -10 grade
Condițiile meteorologice din ultimele zile anunță deja o iarnă severă, cel puțin pentru anumite regiuni. Marți dimineața, stația meteo din Miercurea Ciuc a înregistrat -10,2 grade Celsius, cea mai scăzută temperatură din acest sezon și un record național pentru acest an. Ovidiu Câmpean, meteorolog previzionist la Centrul Meteorologic Regional Transilvania-Sud Sibiu, a declarat pentru Agerpres că această valoare a fost determinată de o masă de aer rece și un regim anticiclonic, aducând temperaturi cu mult sub normele climatologice ale perioadei.
Și alte localități din județul Harghita au înregistrat valori termice scăzute: -8,8 grade Celsius la Toplița, -8,5 grade la Joseni, -5,4 grade la stația Bucin și -4,8 grade la Odorheiu Secuiesc. Temperaturile din Harghita vor rămâne scăzute și în zilele următoare, fiind prognozate minime de până la minus 10 grade, alături de dimineți cu ceață densă și un cer mai mult senin.
Precipitații în exces în nord, iarnă mai blândă în sud
Meteorologii români prognozează că, în sudul țării, temperaturile vor fi ușor mai ridicate decât media multianuală, ceea ce înseamnă că zilele reci și ninsorile vor fi mai rare.
Astfel, Bucureștiul și alte mari orașe din sudul țării ar putea experimenta mai multe episoade de ploaie, în detrimentul ninsorilor, în special în lunile decembrie și ianuarie. Chiar dacă anumite zile vor aduce temperaturi scăzute, acestea nu vor fi suficient de persistente pentru a permite depunerea stratului de zăpadă.
Pe de altă parte, în jumătatea nordică a țării, inclusiv în regiunile montane, efectele fenomenului La Niña ar putea duce la episoade de ninsoare abundentă și viscol. Aceste fenomene sunt de așteptat mai ales în zonele montane înalte, unde sunt posibile căderi masive de zăpadă, crescând riscul producerii avalanșelor.
La ce se pot aștepta românii în prag de sărbători
Potrivit prognozelor preliminare, începând din decembrie, ninsorile vor fi prezente mai ales în nordul și centrul țării. Specialiștii anticipează că prima zăpadă consistentă ar putea cădea la începutul lunii, în special în zonele montane și subcarpatice. Pentru sud, însă, precipitațiile vor veni sub formă de ploaie, iar temperaturile vor rămâne mai ridicate decât în mod obișnuit pentru această perioadă a anului.
Pe măsură ce sezonul rece avansează, fenomenul La Niña ar putea duce la diferențe mai pronunțate între regiunile țării. Astfel, românii din nordul țării și cei care locuiesc în zonele montane vor trebui să se pregătească pentru episoade de ninsoare abundentă, în timp ce locuitorii din sud ar putea experimenta o iarnă relativ blândă, dominată de ploi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News